I 1990 hadde Sør-Afrika det afrikanske kontinentets største økonomi. Men Sør-Afrika hadde også apartheid, styresystemet som undertrykte stemmene til godt over to tredjedeler av befolkningen.

I februar 1990 ble Nelson Mandela løslatt og med det tok apartheid-systemet slutt og han ble Sør-Afrikas første svarte president. Det som har skjedd med Sør-Afrika siden har vært katastrofalt; for det sørafrikanske folket, for kontinentets kommersielle levedyktighet og for verdens stabilitet.

Den hvite befolkningen i Sør-Afrika synker andelsmessig for hvert år og utgjør nå litt over 7 prosent av den totale befolkningen på 60 millioner. Illegale innvandrere fra andre afrikanske land har strømmet til i mange år og landets økonomi er på knærne med 33 prosent arbeidsledighet. Sør-Afrika var en ledende økonomi, men som andre afrikanske stater har landet bukket under for korrupsjon, elendig ledelse og ekstrem vold.

Se traileren her – saken fortsetter under:

 

I Sør-Afrika er de hvite fienden, de onde. Ihvertfall fremstilles de slik i Europa. Økonomisk håpløshet og vold gjør at de må rømme landet som de har bygget opp. Hvite blir diskriminert ved ansettelser og svarte som er dårligere kvalifisert blir prioritert. Omtrent som i Europa hvor «positiv» diskriminering gjør seg gjeldende både på kommune og regjeringsnivå. Kulturforskjellen mellom hvite og svarte befolkningsgrupper i Sør-Afrika gjenspeiles i endringene i samfunnet og kommer til syne etterhvert som landet «afrikaniseres».

Filmskaperen Pelle Taylor har vært på reise i Sør-Afrika og laget en ny dokumentarfilm som vi vil vise under lesermøtet i Oslo. Den er tekstet på norsk.

Kjøp billetter her.

Dette lesermøtet vil ikke bli filmet da en av våre teknikere har ferie.

Velkommen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.