Økt vold i Sør-Afrika er «gitt», sier opposisjonspolitiker Julius Malema. Han krever nå økt sosial innsats og advarer om at den hvite befolkningen og landets «rike svarte» ellers vil bli angrepet.

Julius Malema er partileder for det sørafrikanske opposisjonspartiet Economic Freedom Fighters (EFF). I et intervju med BBC:s HardTalk advarte Malema om at landet beveger seg mot en lederløs revolusjon, og de første som blir angrepet vil være landets hvite befolkning og «de rike svarte», sier Malema.

– Når den lederløse revolusjonen kommer vil det første målet være hvite menn, sier Malema.

Julius Malema krevde i BBC-intervjuet «intervensjoner» for å avhjelpe befolkningens akutte, sosiale behov, noe som han mener er den eneste måten å unngå konfrontasjoner og vold.

I følge Malema skyldes de økte spenningene i samfunnet at gapene mellom rike og fattige øker i Sør-Afrika og at det regjerende partiet ikke kan håndtere de enorme sosiale og økonomiske behovene. Sør-Afrika har høy arbeidsledighet, inflasjonen er den høyeste på 13 år, og korrupsjonen er utbredt. President Cyril Ramaphosa har også nylig erkjent at landet står overfor «vansklige tider», men Ramaphosa mener at regjeringen kan håndtere situasjonen, noe Malema ikke tror på.

– Volden som kommer til å skje i Sør-Afrika er fordi eliten forsvinner og de fattige blir mer fattige. Derfor kommer det til å være noe som ser ut som en arabisk vår, det er vi garantert. Vi vil våkne en dag med en veldig sint befolkning.

Siden apartheid ble opphevet i 1994, har landets hvite befolkning opplevd et rolleskifte. I dag blir landets hvite systematisk utsatt for rasisme og negativ diskriminering, inkludert utnevnelse av statlige tjenester. Rundt 400.000 hvite forventes å leve i uttalt fattigdom, det er 80 hvite slumområder, så kalt «squatterkolonier», og i gjennomsnitt blir én hvit bonde myrdet per uke. Nesten en million hvite har emigrert fra Sør-Afrika siden apartheid opphørte og organisasjonen Genocide Watch plasserer for tiden forfølgelsen av hvite i Sør-Afrika som 6 på en 8-graders skala.

Julius Malema har selv blitt beskyldt for å ha pisket opp motsetninger mellom folkegrupper i Sør-Afrika, blant annet ved flere anledninger å ha spredt sangen «Kill the Boer» som krever drap på landets hvite befolkning. Malema mener imidlertid at han selv og EFF er uskyldige i volden.

– Volden du ser i Sør-Afrika i dag er en piknik. Det kunne ha vært mye verre hvis jeg hadde ønsket det, sier Malema.

Malema har ved to anledninger blitt dømt for hatforbrytelser mot hvite, og han har også blitt beskyldt for økonomisk kriminalitet og korrupsjon. Ved valget i 2019 mottok EFF elleve prosent av stemmene, og partiet har 44 seter i det sørafrikanske parlamentet.

Husk å støtte Document også i sommer:

Kjøp Jean Raspails “De helliges leir” fra Document Forlag her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.