Kampsangen «Dubul’ibhunu» («Kill the Boer, the Farmer») er ifølge sydafrikansk rett ingen «hatefull ytring».

Dommer Edwin Molahlehi ved Johannesburg High Court ga ikke saksøker AfriForum medhold i saken om at Economic Freedom Fighters’ (EFF) kampsang er en hatefull ytring. 

I retten viste AfriForum til seks konkrete tilfeller mellom 2016 og 2019 der kampsangen Dubul’ibhunu ble sunget på stevner og politiske møter av medlemmer av partiet så vel som av EFFs leder Julius Malema selv. 

Da dommen ble forkynt brøt det ut jubelscener utenfor retten hvor en mengde EFF-supportere hadde samlet seg:

AfriForums ekspertvitne underkjent

I dommen underkjente dommeren AfruForums ekspertvitne Ernst Roets og fremhevet at et ekspertvitne har til oppgave å bistå retten og ikke være partisk:

– Det er klart at Roets er diskvalifisert som ekspertvitne i denne saken. Han oppfyller ikke de standarder som kreves.

Dommeren fant også at AfriForums øvrige vitner ikke hadde vært til hjelp og at de ikke hadde påvist at EFF har brutt Syd-Afrikas Equality Act.

Dommeren fant ingen svakheter ved Malemas vitnemål. Han aksepterte også EFFs ekspertvitne.

Saken ble avvist og AfriForum må betale saksomkostninger.

– Rasistene forsøkte å slette det kulturelle element

I en reaksjon på dommen sa Leanne Mathys fra EFF: 

– Retten fastslo at ytringsfriheten faktisk beskytter sangen og at debatten rundt sangen hører hjemme under politiske stridigheter.

Saken til rasistene som forsøkte å slette det kulturelle element ved vår frigjøringskamp i Syd-Afrika, har falt pladask. Den skjellsettende dommen ønskes velkommen av alle progressive krefter som en seier over rasister.

AfriForum er bekymret for romantiseringen av vold mot den hvite minoriteten i landet. Roets sa at de vil anke kjennelsen, som kom igår:

– Vi er bekymret over å leve i et land der rettssystemet er politisert. Denne kjennelsen gjør det ganske åpenbart at domstolene tolererer at en leder av et politisk parti åpenlyst romantiserer vold mot minoritetene. Det er noe vi ikke kan akseptere.

Roets mener dommen inneholder flere grunnleggende feil.

– Dommeren later til å mene at vi må bevise en form for årsakssammenheng [mellom sangen og vold]. Det er ikke det loven sier og det er heller ikke det vi argumenterer for.

Economic Freedom Fighters er et venstreorientert anti-hvit politisk parti grunnlagt av den ekskluderte ANC Youth Leagues tidligere president Julius Malema i 2013.

 

 

 


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.