Brasils tidligere president Jair Bolsonaro ble fredag ​​fratatt sine politiske rettigheter og utestengt fra å stille til valg frem til 2030 efter at landets føderale valgdomstol konkluderte med at han har misbrukt makt og sådd ubegrunnet tvil om landets elektroniske valgsystem.

Politisk dødsdom

Avgjørelsen sletter sannsynligvis enhver sjanse for 68 år gamle Bolsonaro til å gjenvinne makten i Brasil.

Fem dommere ved nasjonens valgdomstol var enig om at Bolsonaro bevisst sådde mistillit til valgautomatene. To dommere stemte mot.

– Denne avgjørelsen er slutten på Bolsonaros president-ambisjoner, og han vet det. Fra nu av vil han prøve å holde seg utenfor fengselet, velge allierte og ivareta sin politiske kapital, men det er svært usannsynlig at han noen gang vil komme tilbake som president, ifølge Carlos Melo, professor i statsvidenskap i Sao Paulo.

Saken fokuserte på at Bolsonaro 18. juli 2022 hevdet overfor utenlandske ambassadører at landets elektroniske stemmesystem var rigget.

Høyesterettsdommer Alexandre de Moraes sier dommen representerer en avvisning av «flammede hatefull populisme og antidemokratiske ytringer full av avskyelig desinformasjon».

Bolsonaro omtalte kjennelsen som et angrep på det brasilianske demokratii:

– Det er et vanskelig øyeblikk. Jeg har ikke angrepet valgautomatene; jeg viste bare til mulige feil. Kjennelsen gir ingen mening.

Tidligere politiker Alexandre de Moraes sitter han som formann i landets valgdomstol. Han har gjort det straffbart å trekke valgautomatenes integritet i tvil:

– En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

Det er mye frustrasjon i Brasil:

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.