Advocacia-Geral da União vil få i oppgave å bestemme hva regjeringen mener kan eller ikke kan sies i det brasilianske samfunn.

Advocacia-Geral da União (AGU) har opprettet et nytt organ «til forsvar av demokratiet i Brasil». Kunngjøringen ble gjort av Lulas nyutnevnte riksadvokat Jorge Messias på tirsdag. Han kunngjorde også at Brasil vil opprette en nasjonal anklagemyndighet til forsvar av miljø og klima.

Angrep på myndighetene ikke tolerert

Formålet er meget klart: Ifølge ministeren vil påtalemyndigheten vedta foranstaltninger mot alt den anser som «feilinformasjon». Det vil i praksis si en slags domstol som avgjør hva som kan eller ikke kan sies i Brasil.

– Jeg tiltrer AGU med hensikt å redde demokratiet og gjenopprette harmonien i landet vårt. Angrep på myndighetene vil ikke lenger bli tolerert.

– Bolsonaros konstante angrep på demokratiske institusjoner

Ministeren uttalte også at folket «vet hvordan man kan bringe Brasil tilbake på demokratiets vei» og at Bolsonaro-regjeringen sto for «politisk forfølgelse, sensur og konstante angrep på demokratiske institusjoner».

– Få ganger i vår historie har vi vært vitne til så konstante angrep og trusler mot grunnpilarene i vårt demokrati, sa han med referanse til Jair Bolsonaros regjering, ikke det brasilianske rettsvesen. Han ramset videre opp «manglende respekt for menneskerettigheter, politisk forfølgelse, sensur, konstante angrep på demokratiske institusjoner, fornektelse som metode, oppfordring til hat og fordommer».

Opposisjon kriminaliseres: – En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

Det foregår et dramatisk spill om makten hvor brasiliansk høyesterett og lederen av valgdomstolen Alexandre de Moraes spiller hovedrollene. 

Almindelige borgere er blitt bøtelagt for å ha gitt uttrykk for «antistatlig tankegods» på sosiale medier og reaksjoner på at opposisjon kriminaliseres.

Uten rettssak er mennesker blitt fengslet for innlegg på sosiale medier som «angrep Brasils institusjoner». Sosiale nettverk er blitt beordret å fjerne tusenvis av innlegg og videoer og opphavsmennene er gitt lite eller ingen mulighet til å anke avgjørelsene. Ti av høyesteretts elleve dommere dømte et medlem av kongressen til ni års fengsel for å ha kommet med det de kalte «trusler» i en livestream.

Det er blitt kriminalisert for eksempel å trekke valgautomatenes integritet i tvil. 

Les Documents artikkel:

– En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Kjøp bøker fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.