Brasils «diktator», dommeren Alexandre de Moraes ved Brasils føderale høyesterett, har annullert passene og blokkert bankkontoene til de konservative journalistene Paulo Figueiredo og Rodrigo Constantino. 

Dommeren beordret også suspensjon av Constantino på Patreon, et amerikansk crowdfunding-websted hvor folk kan donere penger til innholdsskapere som for eksempel journalister. 

– Brasil er et diktatur

For mindre enn en uke siden ble Rodrigo Constantino og Paulo Figueiredo sensurert av Twitter etter en rettskjennelse som ifølge Figueiredo ble beordret av Moraes.

Constantino kalte Brasil et «diktatur» etter rettskjennelsen.

– Brasil er et diktatur. Det vi ser er åpen sensur. Det er forfølgelse. Ikke engang advokater får tilgang til undersøkelsene som er hemmeligstemplet. Det finnes ingen måte å forsvare seg på. Det er en bisarr, absurd situasjon. De ønsker å dempe stemmene til mennesker som ikke har begått noen annen «forbrytelse» enn å fordømme STFs totalitarisme. 

– Internett filtrert av et totalitært regime

Constantino ble ikke varslet om resultatet av avgjørelsen, heller ikke at det overhodet foregikk noen rettslig granskning av ham. 

– Brasilianerne er idag havnet i samme situasjon nordkoreanere, kineserne og cubanerne. De har adgang til et internett som er filtrert av totalitære regimer.

Document ikke velkommen i Brasil?

For en drøy uke siden spurte vi i en Facebook-gruppe for de som er norsk i Brasil, etter reaksjoner fra nordmenn bosatt i Brasil eller med kjennskap til landet på nedenstående artikkel. 

Innlegget ble akseptert av gruppens administrator, men etter mindre enn en time var det sensurert og borte vekk. Men flere hadde registret henvendelsen og svarte undertegnede privat. 

Interessant nok hevdet alle som responderte, at man i Brasil idag må være forsiktig med hva man hevder i alment tilgjengelige kanaler. En av dem som svarte sa det på denne måten:

– At det uskyldige spørsmålet ditt ble sensurert, bekrefter mistanken. Man skal ikke stille spørsmål ved «demokratiet» i Brasil. Spesielt ikke etter at Moraes plasserte sin venn, den kleptomane Lula i presidentstolen.

Les og støtt Document!

Les Documents artikkel om almindelige borgere som blir bøtelagt for antistatlig tankegods og hvordan opposisjon kriminaliseres.

– En stille revolusjon har gjort Brasil til diktatur

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.