Jair Bolsonaro bestrider tapet i Brasils presidentvalg og ber valgmyndighetene om å skrote stemmer som er gitt via de fleste av landets elektroniske stemmemaskiner.

Bolsonaros advokater viser til en programvarefeil hvor alle maskiner som er produsert før 2020, nesten 280.000 – eller 59 prosent av maskinene som ble brukt i andre valgrunde – manglet ID-numre i de interne loggene, skriver NTB.

Om stemmene skrotes, vil Bolsonaro stå igjen med 51 prosent av de gjenværende stemmene, og dermed bli gjenvalgt, sa Marcelo de Bessa, advokaten som leverte inn klagen på presidentens vegne, tirsdag.

Eksperter nyhetsbyrået AP har snakket med, hevder dette ikke har noe med gyldigheten av valgresultatet å gjøre.

Alexandre de Moraes, som er leder i landets øverste valgdomstol, kom med en kjennelse der det het at domstolen ikke vil vurdere klagen med mindre partiet legger fram en justert rapport der også resultatet fra den første valgrunden 2. oktober blir inkludert.

Bolsonaro tapte med mindre enn 2 prosentpoeng mot Lula, den knappeste marginen siden Brasil igjen ble et demokrati i 1985.

Bolsonaros stabssjef har imidlertid sagt at presidenten har godkjent overgangen til en ny regjering.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.