Jair Bolsonaros nærmeste medarbeidere er under etterforskning for statskupp. Men akkurat som i USA er det både tvil om valget som ga Lula seieren og innmarsjen i nasjonalforsamlingen noen måneder senere.

Lulas troverdighet er ikke spesielt høy. Han er en dømt kriminell, dømt for korrupsjon, men benådet av venstreorienterte.

Akkurat som i USA tror ikke høyresiden i Brasil på at Bolsonaro tapte.

Den såkalte stormingen av nasjonalforsamlingen var det også noe muffens ved. Flere provokatører deltok. I USA er det dokumentert at 6. januar var en inside job.

Ikke minst propagandaen for å overbevise folk om at det var et kupp har vært så monoman at den har hatt motsatt virkning. Hvorfor skulle komiteen som liksom gransket “stormingen” slette halvparten av arkivet hvis den hadde rent mel i posen?

Det kommer stadig frem kompromitterende informasjon, feks. om rørbombene utenfor Demokratenes og Republikanernes hovedkvarter. Opplysningene formidles ikke av anti-Trump-medier, men spres likevel via sosiale medier.

Det skyldes ikke folks hang til konspirasjoner, men deres nese for urent, skittent spill. Lula er for smart, har for mange kort i ermet.

Nå vil han ta ut Bolsonaros støttespillere og statuere et eksempel.

NTBs versjon:

Politiet i Brasil etterforsker støttespillere av Jair Bolsonaro i forbindelse med beleiringen av nasjonalforsamlingen etter ekspresidentens valgnederlag i fjor.

Bolsonaro tapte valget som ble holdt høsten 2022, og da den nyvalgte presidenten Lula de Silva tiltrådte noen måneder senere, stormet flere av den avtroppende presidentens støttespillere Brasils nasjonalforsamling.

Brasil var delt i hvem av de to de mente burde lede landet videre, og Bolsonaro tapte knapt med 49,1 prosent av stemmene. Etterpå hevdet han at valget ble «stjålet» fra ham.

Torsdag startet Brasils føderale politi etterforskning mot noen av Bolsonaros mest høytstående støttespillere, sier kilder tett på saken til nyhetsbyrået Reuters.

Blant dem som skal etterforskes, er general Walter Braga Netto, tidligere forsvarsminister Paulo Nogueira Batista og tidligere justisminister Anderson Torres, ifølge kildene.

Lula sier at en slik etterforskning av kuppforsøket må gjøres for å forhindre at det skjer igjen. Presidenten understreker at uten Bolsonaro ville det ikke vært noe kuppforsøk. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.