Brasils opposisjonsleder og tidligere president Jair Bolsonaro skal ha oppholdt seg i den ungarske ambassaden i Brasilia i to døgn etter at han ble fratatt passet og to tidligere medhjelpere ble arrestert.

Overvåkningsbilder The New York Times har fått tak i viser Bolsonaro og to sikkerhetsvakter ankomme ambassaden 12. februar i år. Det var fire dager etter at han fikk passet inndratt av det føderale politiet, mens to av hans tidligere medhjelpere ble tatt av politiet.

Bolsonaro mener seg forfulgt av Lulas sosialistregjering fordi det er åpnet en rekke ulike kriminalsaker mot ham. Øverstkommanderende for det føderale politiet som etterforsker sakene er tilfeldigvis Lulas tidligere sikkerhetssjef.

Sakene handler i stor grad om å fremstille opposisjonslederen som en fare for demokratiet, som må stoppes.

Anklager om kupplaner

Saken som førte til at Bolsonaros pass ble inndratt gjelder hvorvidt Bolsonaro og de to medhjelperne hans planla et kupp i 2022.

Ifølge overvåkingsbildene ble Bolsonaro værende i den ungarske ambassadebygningene i to døgn. The New York Times brukte satellitfoto for å verifisere videobildene som viser at Bolsonaros bil kjører inn på ambassadeområdet.

Avisen mener oppholdet antyder at Bolsonaro prøver å bruke vennskapet med Ungarns statsminister Viktor Orban til å «unngå rettssystemet». Lula-regjeringens politifolk kan ikke arrestere noen som har lovlig opphold i en ambassade.

Bekrefter ambassadeoppholdet

Bolsonaro selv bekrefter at han var på ambassaden.

– Ja, jeg avviser ikke at jeg var på ambassaden […]. Jeg har en sirkel av venner der noen er verdens statsledere. De er bekymret. Jeg snakker med de om temaer som er av interesse for landet vårt. Punktum. Alt annet er spekulasjoner, sa Bolsonaro til nettstedet Metrópoles.

Falskt vaksinesertifikat?

En annen sak Bolsonaro er under etterforskning for handler om hvorvidt han misbrukte makten sin og oppfordret til voldelig oppløp mot presidentpalasset i Brasilia etter forrige valg.

Det som skjedde der har mye til felles med «stormingen» av kongressen i USA etter Trumps valgnederlag, der påtroppende administrasjon mener det var et kuppforsøk mens demonstrantene gjerne har inntrykk av at de deltok i en fredelig markering.

Den nyeste saken handler om Bolsonaros vaksinesertifikat, og om hvorvidt det er falskt og han ikke er vaksinert mot covid-19.

Han ble i fjor fradømt retten til å stille til valg frem til 2030 av en føderal valgrettsdommer.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.