Argentineren Fernando Cerimedo, hjernen bak Javier Mileis valgkampanje, etterforskes av det føderale politiet i Brasil for «angrep på valgsystemet og falske anklager om valgfusk» sammen med Jair Bolsonaro og kretsen rundt ham.

Ifølge den mer enn 1000 sider lange etterforskningsrapporten og vitneavhør Pública og andre medier i Brasil og Argentina har fått tilgang til, peker politiet ut Cerimedo som en av deltakerne i den «kriminelle organisasjonen som forsøkte å undergrave demokratiet i Brasil».

Tidligere justisminister Anderson Torres og Bolsonaros tidligere medarbeidere Tércio Arnaud Tomaz og Mauro Cid er blant de andre politiet mener dannet kjernen av denne organisasjonen.

Det ble for et par dager siden kjent at høyesterettsjustitiarius Alexandre de Moraes har dratt Elon Musk inn i den pågående etterforskningen av «digitale militser».

Fellesnevneren for Musk og Cerimedo er at de begge har provosert Moraes med innlegg på X.com.

Under Moraes besøk til Argentina nylig, ironiserte Cerimedo på X over at Moraes ikke trengte å frykte å bli fengslet i Argentina på grunn av meninger han har uttrykt i sosiale medier.

Velkommen, nyt landet vårt, friheten vår, og først og fremst biffene våre.

Etterforskningen viser angivelig hvordan Cerimedo og Bolsonaros allierte samarbeidet på nettet, under kapitteloverskriften «Spredning av falskt innhold av Fernando Cerimedo og andre mistenkte».

Cerimedo og de ni andre på politiets liste over deltakere i en «desinformasjonsgruppe» skal ha stått bak intet mindre enn et «forsøk på å gjennomføre et statskupp» ved hjelp av innlegg i sosiale medier.

Offentlig kritikk av de elektroniske valgurnene er i rapporten blitt til «angrep på det elektroniske valgsystemet».

Den store demonstrasjonen ved kongressen i Brasilia da Bolsonaro tapte presidentvalget, startet med at demonstrantene samlet seg foran de militære kasernernene i nærheten. I anklagene mot Cerimedo og de andre er dette blitt til «produksjon, spredning og forsterkning av falske nyheter om integriteten til presidentvalget i 2022, med mål om å oppmuntre tilhengerne til å holde vakt foran militære installasjoner, med sikte på et statskupp».

Etterforskerne har også funnet en fildelingsmappe på Google Drive, som Cerimedo og andre brukte for å «distribuere falske nyheter». Her trekkes Eder Balbino inn. Han er eieren av selskapet Gaia.io, som var med på å skrive en rapport fra Bolsonaros parti til den øverste valgdomstolen om resultatet av valget.

En ikke navngitt brasiliansk militær som hadde viktige stillinger i Bolsonaros regjering, delte også filer i denne mappen, ifølge Pública.

En direktesendt video Cerimedo publiserte etter Lulas seier i presidentvalget, og som så skal ha blitt viderepublisert av Bolsonaros medarbeidere, gjorde ifølge politiet Cerimedo delaktig i «et koordinert angrep […] fra Bolsonaros innerste krets».

Valget av en utlending var trolig et forsøk på å unngå den brasilianske valgrettens jurisdiksjon, mener politiet.

Siden det ikke er noe som tyder på at president Milei i Argentina vil utlevere den tidligere medarbeideren sin til Brasil, kan den angivelige taktikken ha fungert etter planen.

– Brasil er på randen av tyranni

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.