Covid, klima, ustabilitet og vold gjør unge afrikanere pessimistiske med tanke på fremtiden. Hundretalls millioner ønsker å flytte til utlandet, og Europa er en favorittdestinasjon.

Mer enn halvparten av oppvoksende afrikanere ønsker å emigrere de kommende årene. De har mistet tilliten både til at egne land og kontinentet som helhet kan innfri deres ambisjoner. Antallet som vurderer å flytte til utlandet er markant økende, ifølge en undersøkelse gjort blant unge mennesker fra 15 land.

Ifølge undersøkelsen planlegger 52 prosent å flytte til utlandet i løpet av de neste tre årene. Det er en markant økning fra 2020 da mer enn to tredjedeler av ungdommene så for seg et kommende ‘Afrikas århundre’ og ønsket å forbli i hjemlandet.

Undersøkelsen spesifiserer ikke hvor de ønsker å dra, men erfaringsmessig er Europa et førstevalg. Matteo Salvini, lederen av det konservative italienske partiet Lega Nord, advarer om at tyve millioner afrikanere kan være på vei til Europa når matkrisen for alvor utløses:

– Dersom de ikke får sådd i mai får de heller ikke høstet i høst.

En studie fra 2018 indikerte at en million afrikanere syd for Sahara, var flyttet til Europa i perioden 2010–2018. Studien inkluderte ikke migrasjon fra nordafrikanske stater. Disse tallene ligger an til å akselerere de kommende årene.

En FN-undersøkelse viste at 90 prosent av afrikanerne som tok seg ulovlig inn i Europa, var tilfreds med å ha foretatt reisen – hvilket ikke indikerer umiddelbare planer om å returnere.

Faktorer som bidrar til det pessimistiske synet på det afrikanske kontinentets fremtid inkluderer covid 19, forestillinger om klimaendringer, arbeidsledighet, ustabilitet og vold. Tidligere optimisme blant unge mennesker dempes av manglende muligheter og svak økonomi, noe de unge gir ledelsen i landene skylden for, ifølge det tsjekkiske nyhetsbyrået IDNES.

– Spesielt middelklassen sier at de ikke er mye å investere i her, så de ønsker å reise til utlandet, sa grunnleggeren av den sudanesiske tenketanken Confluence Advisory, Cholud Chairova. Ifølge henne er det en massiv utstrømning av unge mennesker, noe som etterlater landet i en ond sirkel.

Ifølge undersøkelsen var bare 32 prosent av de 4500 respondentene i alderen 18–24 år, optimistisk med tanke på Afrikas utsikter, en nedgang på 11 prosent fra 2020-undersøkelsen.

I nesten alle land mente minst to tredjedeler at landet deres beveget seg i feil retning. Unntakene var Rwanda og Ghana hvor 60 og 56 prosent var optimistisk med tanke på utsiktene.

Respondenter fra Nigeria og Zambia var minst optimistiske. Bare i Ghana trodde de fleste at kontinentet Afrika som helhet beveget seg i riktig retning.

Omtrent 60 prosent av Afrikas befolkning er under 25 år. Mer enn en tredjedel er mellom 15 og 34 år. I 2100 spås Afrika å ha den yngste befolkningen i verden med en gjennomsnittsalder på 35.

African Youth Survey 2022

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.