Ikke mange begivenheter i vår nære historie har i samme grad som kampen mot apartheid-regimet i Sør-Afrika vært forstått som en kamp mellom det gode og det onde, der den undertrykte svarte majoriteten spilte de godes rolle, og den hvite minoriteten ved makten de ondes.

Stor var derfor entusiasmen og forventningene da et regime som vanskelig kunne forsvares, omsider ble avviklet og den mangeårige fangen Nelson Mandela i 1994 ble valgt til Sør-Afrikas første svarte president. Og at bevegelsen mot apartheid både hadde grov vold og marxistisk tankegods i bagasjen, fikk ikke ødelegge festen.

Nå, snart tredve år senere, kan vi konstatere at landet har opplevd voldsom økonomisk tilbakegang og er blitt et ultravoldelig samfunn med omfattende urbant forfall. Hvordan skjedde det?

Det er blant temaene for den svensk-britiske filmskaperen Pelle Taylors nye film «The Truth about Apartheid …and its consequences today», som Document viste på lesermøte i Oslo onsdag den 13. september. Vi har den store ære og glede å presentere denne dokumentarfilmen for alle våre lesere, seere og lyttere i dagens sending som starter kl. 20:00.

 

YouTube:

Rumble:

Podbean:

Les også:

Gir Sør-Afrika et gløtt inn i vår egen fremtid?

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.