Kommentar

Etter en ukes besøk på Vestbredden og i Israel har kringkastingssjef Bernander latt seg overbevise om at Odd Karsten Tveit kan fortsette å snakke om apartheid:
«Som sjefredaktør i NRK går Bernander no god for uttrykket. Han gjer det etter at han og utanriksredaktør Gro Holm i ei veke har reist i dei palestinske områda og i Israel.»
– Muren og gjerdet som Israel byggjer, skaper no ein apartheidliknande tilstand. Heile føremålet med muren som går inne på palestinske område, er å skilje palestinarane frå den jødiske sida, seier Bernander til Vårt Land.
Begrepet apartheid assosieres med noe helt annet enn det konflikten i Midtøsten handler om, noe NRK-sjefen burde konfronteres med. Apartheid var et system, basert på ideologien til det sørafrikanske hvite nasjonalistpartiet. Å bruke begrepet apartheid eller «apartheidlignende» blir like manipulerende og feil som å bruke ordet «motstandskamp» om terroren i Irak.
Nasjonalistpartiet i Sør-Afrika innførte ikke apartheid for å stanse svart eller farget terror. Derfor er Tveits bruk av begrepet apartheid feil, like feil som det ville være å kalle Øst-Tyskland en apartheidstat etter at Berlinmuren ble bygd. Selv om hensikten er å atskille, eller konsekvensen er atskillelse, er det ikke apartheid. Apartheid er noe spesifikt, som gir helt andre assosiasjoner enn det konflikten handler om mellom Israel og palestinerne.
Hensikten med slik begrepsbruk er ikke å opplyse, men å forvirre, skape assosiasjoner (Sharon som en de Klerk? Arafat som en Mandela? Hamas som ANC?) og lede opinionen i en bestemt retning. Dette er et politisk prosjekt, og handler ikke om kritisk, opplysende journalistikk. Det er ideologisk styrt journalistikk, som velsignes av NRKs øverste leder.

Bernander burde vokte seg for å gå god for en stadig mer fordreid beskrivelse av virkeligheten. Meningsmålingen som i oktober viste at terrorgrupper som Hamas har liten støtte blant palestinerne, viser at det finnes en virkelighet som overhodet ikke blir fortalt. Palestinerne har en problem med egen ledelse, for hvem kan lede dem ut av konflikten? Terror- og trussel-regimet til Arafat tillater ikke selvkritikk, kritikk rettet mot det palestinske vanstyret – all kritikk skal rettes mot Israel, jødestaten. Vestlige medier bidrar til å fortie en virkelighet som blir overtydelig gjennom meningsmålingen.
Muren blir en lynavleder. Skulle en forbanne Sharon for muren, så er det mest fordi den tar oppmerksomheten bort fra den palestinske befolkningens egentlige problemer, for hvilken framtid kan de håpe på med Arafat-mafiaen og terrorgruppene som førende elementer? Hvilke alternativer har de?
Det spørsmålet vil aldri Odd Karsten Tveit eller noen annen NRK-journalist stille, og Bernander synes det er flott. Se hva han svarer Johannes Morken:

– Korleis vurderer du NRK-framstillinga av konflikten?
– Så langt eg kan sjå gjev vi eit nokså reelt bilete av kva konflikten står om på begge sider. Og vi får fram håpløysa på begge sider. Eg synest korrespondentane våre gjer ein ufatteleg innsats med små ressursar, svarar Bernander og legg til – som forsvar for ein av dei kritiserte NRK-medarbeidarane:
– Det å ha Odd Karsten Tveit attende på sin tredje runde som korrespondent, er ein fantastisk styrke for levande formidling og forståing av konflikten.