NRK-huset på Marienlyst i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB

Det er kommet 77 klager på NRKs dekning av angrepene i Israel og Palestina i helgen. Kritikere mener nyhetsdekningen av konflikten er ensidig.

NRK er ofte blitt anklaget for å være ensidig negativ mot Israel, og tilsvarende positiv til palestinerne.

Israel er av NRK tradisjonelt omtalt som «okkupasjonsmakt», men palestinerne gjerne fremstilles som undertrykte motstandskjempere og ofre.

I NRKs beskrivelse finnes det en åpenbart ond side, Israel, mens den annen side fortjener sympati, forståelse og støtte.

NRK-reportere som Sidsel Wold og ikke minst Odd Karsten Tveit har i en årrekke bidratt til å formidle et slikt bilde, noe mange har reagert på.

Dette har nå toppet seg under det brutale palestinske terrorangrepet på Israel. Her har NRK valgt å ha et påfallende stort fokus på palestinernes situasjon, og hvordan de har det i denne forbindelse.

Begreper som terror etc. er i svært liten grad benyttet, i stedet handler det om den «palestinske motstandskampen», og ord som «okkupasjon» etc. benyttes hyppig.

Man sitter igjen med inntrykket av at det forsøkes skapt en «forståelse» for at palestinerne gjør som de gjør.

Det hører med i bildet at nettopp de to nevnte reportere Wold og Tveit er trukket frem til å «analysere» det hele.

Denne temmelig vinklede dekningen har skapt reaksjoner, melder NTB.

NRKs publikumsservice har fått 77 klager, og Kringkastingsrådet har fått 42, skriver Kampanje.

Ifølge NRK er det ofte overlapp siden noen sender klager til begge instanser.

Det er ikke presisert hva klagene dreier seg om, og enkelte klager gjerne også på at NRK er for «israelvennlig».

Det kan mistenkes av den typen nærmest absurde klager om israelvennlighet sendes inn bevisst for at det skal gis inntrykk av at «begge sider klager», ergo er det ikke noe å snakke om.

Men basert på de mange klagene man ser i sosiale medier over at NRK så til de grader spiller på lag med palestinerne, er det sannsynlig at det er et flertall som klager over nettopp det.

Folk sitter hjemme i stuene og rister på hodet over å bli servert noe som minner om ren propaganda.

Bakgrunnen er Hamas’ storstilte og usedvanlig brutale angrep mot Israel lørdag morgen, hvor tusenvis av raketter fløy over grensen fra Gazastripen mot det sørvestasiatiske landet.

Samtidig gikk store antall Hamas-terrorister inn i Israel og angrep både sivile (spesielt) og militære mål. Mange sivile, barn, gutter og jenter, kvinner og menn, også eldre mennesker, ble myrdet på grusomt vis. Ofte meiet ned på gaten, i biler .

NRK har her bevisst nedtonet brutaliteten i det som skjer, og fokusert på «bakgrunnen» for det hele.

Israelerne svarte med angrep mot Gazastripen.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.