Skjermbilde, NRK.  

Mange mener norske medier fremstiller Midtøsten-konflikten i favør av palestinerne. Men Palestinakomiteen presterer nå å hevde at dekningen er for «Israel-vennlig».

Blant de mange som har reagert på medienes ensidige kjør mot Israel og deres tilsvarende helhjertede støtte til palestinerne, er redaktør Kjetil Stormark hos nettstedet Aldrimer.no

I et innlegg hos Medier24  kritiserer han hvordan mediene fungerer som partisk aktør i saken, i stedet for å gi lesere og seere et mest mulig nyansert og redelig bilde av det som skjer:

– Norske mediers dekning av konflikten i Midtøsten er ikke tilstrekkelig balansert og nyansert, skriver Stormark.

Han fortsetter:

– Dekningen er i for stor grad preget av følelser og reporternes egne sympatier og antipatier.

Han utdyper, og skriver blant annet:

– De løpende nyhetsrapportene fra konflikten mellom Israel og Hamas har hatt et svært ensidig fokus på det som skjer i Gaza. Sympatien ligger så sterkt på palestinsk side at deler av nyhetsdekningen oppleves som partisk.

Men viktige dimensjoner mangler. Dekningen er for ensidig og mangler viktige nyanser. I enkelte nyhetsartikler får man inntrykk av at Israel tilnærmet uprovosert har angrepet Gaza, og det er jo ikke riktig. Og noen ganger skjærer nyhetsdekningen ut i direkte tendensiøse fremstillinger.

Dette innlegget ble tema i Dagsnytt 18 hos NRK, et av de medier Stormark utvilsomt har i kikkerten når han snakker som ensidig dekning av konflikten. Innslaget ble mest av alt en bekreftelse på at Stormark har et poeng.

Stormark fikk først fremføre bruddstykker av sin kritikk mot mediene, men ble raskt avbrutt av programleder.

Deretter ble ordet gitt til Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen. Fra hennes side handlet det ikke om å rettferdiggjøre den skjeve dekningen de fleste ser finne sted.

Hun gikk tvert imot til et nokså underlig og temmelig frekt motangrep ved å påstå at det faktisk forholder seg stikk motsatt: Etter hennes syn er mediene altfor positive til Israel!

Dette mente hun å kunne begrunne med at NRK av og til ser seg nødt til å intervjue israelske talspersoner eller på annen måte viderebringe den israelske versjonen.

Noe slikt er for mye for Palestinakomiteen. Der har saken kun én eneste side, og det å presentere så mye som et pip fra motparten, er det samme som å være «Israel-vennlige».

– NRK gjengir ukritisk opplysninger fra den israelske hæren, sa Line Khateeb blant annet i Dagsnytt 18.

Hun mener mediene heller bør snakke mer om blant annet «apartheid» fra Israels side, da dette etter hennes syn er grunnen til «at det ikke er fred».

Neste gjest i studio er NRKs redaksjonssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Han er helt uenig i at det finner sted noen skjev dekning hos NRK. Alt er som det skal være.

– Vi dekker de forskjellige perspektivene i konflikten, beretter han, og avviser at NRK formidler ukritiske versjoner fra noen av partene.

Mange seere ventet muligens på at Mikkelsen skulle bli bedt om ett eneste eksempel på at NRK har stilt spørsmål ved noen palestinske kilder eller historier under den pågående konflikten. Men det uteblir fra Dagsnytt 18s programleder.

Avslutningsvis får lederen i Palestinakomiteen holde en liten tale om hvor fæle Israel er, (okkupasjon, pogromer osv.), mens de to NRK-journalistene lytter.

Stormark får siste ord og ber mediene opptre mer nyansert.

Bøker verdt å lese: 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.