Ketil Solvik-Olsen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Miljøorganisasjoner saksøker nok en gang staten, i et forsøk på å stanse oljeaktiviteten. Ifølge Ketil Solvik-Olsen FrP er dette misbruk av rettssystemet.

Det er i et innlegg på Facebook at den profilerte Frp-politikeren går ut mot en rekke miljøorganisasjoner. Han mener de misbruker Norges rettssystem, og at de ikke greier å respektere alminnelige demokratiske spilleregler i et samfunn.

Man kan være for eller imot oljeaktivitet, men i bunn er dette vedtak som gjøres av Stortinget. Altså en demokratisk, folkevalgt forsamling.

Det er ikke overraskende at miljøorganisasjoner ikke liker vedtak om å åpne flere oljefelt, men slike saker har ikke noe i domstolen å gjøre. Dersom miljøbevegelsen ønsker endre dette, så bør det skje gjennom valg, skriver Solvik-Olsen.

Han påpeker at Norge er et demokrati, og at velgerne har sagt hva de mener om disse sakene aktivistene stadig vil utkjempe rettssaker om.

Nå har heldigvis flertallet av norske velgere gitt tydelig uttrykk for at de ønsker norsk oljeaktivitet. Det kan miljøbevegelsen mislike, men ikke send slike saker inn i rettssystemet, mener han.

På NRK Dagsnytt 18 satt en talsperson for miljøbevegelsen og hevdet at Stortinget ikke har utredet konsekvensene av oljeaktiviteten tilstrekkelig. Det er jeg uenig i. Det er mange, lange og dyre utredninger i det offentlige – ofte litt for lange og dyre.

Derimot vil jeg påstå at miljøbevegelsen har svært svikende konsekvensvurderinger bak sine krav, skriver FrP-politikeren.

Han påpeker også en del logiske brister i tankegangen hos aktivistene, og at de ikke innser følgene av sine egne standpunkter:

Miljøbevegelsen hevder jo at det allerede finnes mer enn nok oljereserver i verden. Ergo, olje er ikke en knapphetsvare, og et nytt norsk oljefelt ville ikke økt det totale forbruket.  I praksis handler dette om hvem skal vi kjøpe oljen fra.

Miljøbevegelsen vil at man IKKE skal kunne kjøpe fra Norge. Men konsekvensen av det er at totalitære/autoritære stater øker sin markedsmakt. Miljøbevegelsen unnlater å tenke over konsekvensene av det.

Ifølge Solvik-Olsen lever klima- og miljøaktivistene fjernt fra virkeligheten. Han forsøker å gi dem en liten realitetsorientering:

Miljøbevegelsen tror at dersom Norge slutter å produsere olje, så vil forbruket av olje tilslutt forsvinne.

Men faktum er at rundt 20% av olje/gass går til petrokjemisk industri. Så selv om man fullstendig slutter å bruke olje/gass i transportsektoren, så vil vi fortsatt trenge det til industrielle formål. I volumen bruker verdens industri over 10 ganger mer olje/gass enn Norge produserer.

Miljøbevegelsens politikk vil dermed gjøre verdens industriproduksjon avhengig av råstoff fra totalitære/autoritære stater. Ønsker vi virkelig ta sjansen på det? Hvor er miljøbevegelsens konsekvenser?

Avslutningsvis advarer han mot å gi slike grupper noe gjennomslag eller innflytelse, verken i politikken eller i retten:

Vi må styre etter mer enn gode ønsker, gode intensjoner og smale interessegrupper. Derfor kan man ikke la miljøbevegelsen får styre miljø- og klimapolitikken.

Miljøbevegelsen burde også la være å ta omkamper i rettssystemet. Forsøk gjerne å påvirke både velgere og politikere, men aksepterer nederlag når man faktisk ikke får flertall, avslutter Ketil Solvik-Olsen.

Les også: 

– Det finnes ingen videnskapelig «konsensus» om global oppvarming

Sommerlesning! Bestill fra Document:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.