Nye, kinkige forklaringsproblemer for MDGs stortingskandidat Lan Marie Berg. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

MDGs oljemotstand er gått så langt at man uten videre avviser informasjon man ikke engang har satt seg inn i. For Lan Bergs del ble det en nokså pinlig sak.

Kunnskap og innsikt om det man debatterer, har ikke vært noe utpreget kjennetegn ved MDG. Nå har dette inntrykket blitt kraftig forsterket, på en måte som vekker oppsikt.

Nettavisen forteller om den nokså spesielle saken om MDGs profilerte stortingskandidat og tidligere skandaliserte oslobyråd Lan Berg.

Avisen skriver:

Tirsdag formiddag la Rystad Energy fram en 52 sider lang rapport mange har ventet på, om klimafølgene av å kutte norsk olje- og gassproduksjon.

Av rapporten fremgikk det blant annet at norske oljekutt vil ha  tilnærmet null betydning for globale utslipp.

Rapporten skapte debatt allerede to uker før den ble publisert, siden programleder Fredrik Solvang refererte til den i partilederdebatten på NRK. Dette utløste skarp kritikk fra blant andre MDG.

Men da rapporten endelig var publisert, langet en av partiets tydeligste profiler ut mot den uten å ha lest den først, forteller Nettavisen.

Det var Lan Berg som fyrte løs på vegne av sitt parti:

Denne rapporten har null troverdighet. Dette er ikke fagfellevurdert forskning, men et bestillingsverk kjøpt og betalt av oljelobbyen, for å avspore klimadebatten to uker før valget, skrev hun i en e-post.

Hennes budskap ble referert i medier som VG, Dagbladet, DN og Nettavisen.

Men apropos troverdighet: Det ble snart oppdaget  at Lan Berg ikke hadde lest noe som helst av den aktuelle rapporten, da den ikke var presentert på det tidspunkt hun bombastisk «slaktet» den.

Dette pinlige faktum ble forsøkt bortforklart av MDG med at man bare trengte å vite hvem som hadde laget rapporten.

– Lans rådgivere ser på rapporten, men i det første utspillet har vi fokusert på hvem som har bestilt rapporten og konklusjonene som var kjent på forhånd, sa Sindre Buchanan, Bergs rådgiver på telefon.

Senere fulgte nye runder av fadesen, der det stort sett handlet om å stable på hverandre ord som «krisa vi står i», oljelobbyen», «ødelegge verden» osv. I MDG er man vant til at det holder å bare ramse opp slikt, gjerne i litt hissig tonefall. Da har man «argumentert» godt nok for norske journalister.

Lan Berg får krasse kommentarer fra noen som i motsetning til henne kjenner innholdet i rapporten. Som leder for Norsk Olje og Gass, Anniken Hauglie, bestiller av rapporten fra Rystad Energy:

– Jeg skulle ønske at Berg hadde lest rapporten før hun kommenterte den. MDG, som vil legge ned Norges mest lønnsomme næring, burde også være partiet som var mest opptatt av konsekvensene av en slik politikk, sier Hauglie til Nettavisen.

Også FrPs nestleder Ketil Solvik-Olsen er oppgitt over at det er mulig å opptre slik som MDG og Lan Berg gjør:

– …de har konkludert før rapporten er klar. Da blir dette bare en propagandakamp i stedet for en diskusjon om fakta, sier Ketil Solvik-Olsen, nestleder i Fremskrittspartiet.

Han fortsetter:

– MDG gir inntrykk av at de er opptatt av forskning og vitenskap. Da er det trist når viktige rapporter som dette behandles med en forhåndsskrevet pressemelding. Rapporten hadde fortjent en grundigere reaksjon, siden dette berører enormt sentrale punkter i norsk økonomi og klimapolitikk, og det gjelder jo uavhengig av hvor man står politisk, sier Solvik-Olsen.

Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister uttaler seg slik:

– Det er dessverre sånn at klimadebatten i stadig mindre grad handler om verden slik den er, men mer om hvordan vi ønsker at den skal være.

(Enkelte sitater er forkortet av Document).

Les om mer tøv fra Lan Berg og MDG:

Lan Berg: – Erna har ansvaret for ekstremværet

 

Årets viktigste bokutgivelse, bestill den i dag: 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

<Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Husk å gi et bidrag til Document:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.