MDG og Lan Marie Berg går i baret igjen. Foto: Annika Byrde / NTB.

Lan Marie Berg i MDG uttaler seg om rapporter hun ikke har lest, fremsetter konspiratoriske påstander om seriøse aktører og holder tilbake informasjon. Det er ikke et vakkert syn når en politiker står igjen så blottet for troverdighet som hun gjør.

Under partilederdebatten i Arendal sjokkerte NRK-programleder Fredrik Solvang de rødgrønne partiene generelt og MDG spesielt ved å vise til en upublisert rapport fra Rystad Energy. Rapporten viser at langsiktig kutt i norsk olje- og gassproduksjon med stor sannsynlighet vil føre til økte globale klimagassutslipp. «Kjøpt og betalt av oljelobbyen!» hoiet Lan Marie Berg – som ikke engang hadde lest rapporten før hun kommenterte den i en e-post til Nettavisen:

– Oljelobbyen har produsert nok en rapport om at det lønner seg å ødelegge verden. Denne rapporten har null troverdighet. Dette er ikke fagfellevurdert forskning, men et bestillingsverk kjøpt og betalt av oljelobbyen, for å avspore klimadebatten to uker før valget.

Krav til fagfellevurdering av markedsrapporter basert på offentlig tilgjengelig informasjon som i dette tilfellet, er bare én av ¨mange gale påstander fra Lan.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

En annen påstand fra Lan, nemlig at «Norge er verdens åttende største CO2-forurenser», kan ikke forsvares med mindre perspektivet blir så søkt at man kun ser på nettoeksport av fossile brensler.

Men denne påstanden er på den andre siden avslørende, for Lan og MDG har åpenbart et sterkt ønske om å gjøre Norge til versting uten tanke på egne landsmenns ønske om et visst velstandsnivå, eller hvor mange milliarder mennesker som trenger energi til arbeidet og sitt daglige brød. At nedstengning av norsk olje- og gassproduksjon medfører at geopolitisk makt flyttes til autoritære petroleumsland som knapt bryr seg om miljøteknologi, ser heller ikke ut til å ha streifet henne.

Lans påstander fikk selvsagt flere politikere til å reagere, som Document omtalte i en tidligere sak. Her er noen sitater som ble referert:

– MDG gir inntrykk av at de er opptatt av forskning og vitenskap. Da er det trist når viktige rapporter som dette behandles med en forhåndsskrevet pressemelding. Rapporten hadde fortjent en grundigere reaksjon, siden dette berører enormt sentrale punkter i norsk økonomi og klimapolitikk, og det gjelder jo uavhengig av hvor man står politisk, sier Solvik-Olsen.

Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister, er ikke overrasket over utspillet:

– Det er dessverre sånn at klimadebatten i stadig mindre grad handler om verden slik den er, men mer om hvordan vi ønsker at den skal være. For Senterpartiets del er det viktig at vi iverksetter tiltak som faktisk virker samtidig som vi tar vare på norsk industri og norske arbeidsplasser.

Rapportens forfatter, Rystad Energy, er et meget anerkjent analysebyrå som aldri ville sette sitt gode navn og rykte på spill ved å levere et rendyrket bestillingsverk.

Lan klarer fint på egen hånd å avsløre seg selv i sitt forsøk på å skape et inntrykk av en oljekonspirasjon med Rystad Energy som talerør. Klønete politisk håndverk er ikke noe nytt, men når man i tillegg ribber seg selv for all troverdighet, er det ikke et vakkert skue:

Lan støtter seg nemlig på en rapport fra selveste SSB som i 2013 konkluderte med at globale utslipp med stor sannsynlighet ville falle hvis Norge reduserte sin oljeproduksjon. Og hvem trekker vel Norges offisielle tallknuseres habilitet i tvil, liksom?

Vel, rapporten er skrevet av SSB på bestilling fra Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender.

Ytterligere kommentarer overflødig.

Globale klimautslipp øker ved norsk produksjonskutt (Rystad Energy/Norsk Olje og gass)

 

Les også:

Lan Berg slaktet oljerapport. Problemet var at hun ikke hadde lest den

 

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.