Eivind Trædal (MDG). Skjermbilde  fra NRK. 

En del har gledet seg over at Lan M. Berg er ute av oslopoltikken. De hadde neppe regnet med at hennes politisk svært så aktive ektemann dermed rykker opp i systemet.

Den turbulente vannforsyningssaken i Oslos byråd førte nylig til mistillitsforslag mot ansvarlig byråd Lan M. Berg (MDG). Berg måtte deretter forlate jobben, og satser nå i stedet på å bli valgt inn på Stortinget for sitt parti.

Men at Berg forlater sin post, får nokså spesielle konsekvenser.  For en av dem som i størst grad får en posisjonell fordel av at hun måtte gå av, er hennes egen ektemann, Eivind Trædal, også han fra MDG.

Vårt Oslo har omtalt saken:

Med Lan Marie Bergs exit blir ektefellen Eivind Trædal MDGs mest fremskutte miljøpolitiker i bystyret, skriver avisen, og fortsetter:

Etter at Lan Marie Berg måtte gå som miljøbyråd har MDG stokket om. Ektefellen Eivind Trædal rykker opp og blir nå både leder av bystyrets miljøutvalg og nestleder for MDGs bystyregruppe.

Eivind Trædal er kjent som en skarp debattant, og er en viktig politisk støttespiller for sin kone Lan Berg. Som mange andre fra MDG er han en nokså omstridt politiker.

Selv om Trædal opprinnelig er fra Sandøya på «det blide Sørland», er han ikke det man først og fremst forbinder med «sindige sørlendinger». Til tider har han tvert imot hatt en tendens til å miste fatningen og ty til utskjelling av politiske motstandere.

Blant annet ble han nærmest «kastet ut» av Dagsnytt 18-studio av programleder Fredrik Solvang, i en etter hvert nokså legendarisk forestilling av en debatt med Resett-redaktør Helge Lurås og Documents redaktør Hans Rustad.

Document omtalte det:

Så er det klart for show Trædal. Han lener seg frem for å se Lurås og begynner utskjelling av Resett. Når Lurås vil si noe, blir han avbrutt. Solvang forsøker å sette ham på plass: Trædal har sagt at NRK normaliserer rasister. Dette provoserer Solvang: – Hva mener du, skulle vi ikke invitert dem? Hva slags samtale er det du vil ha?

Trædal hisser seg mer og mer opp. Legger seg ti centimeter fra mikrofonen og skriker.

På et tidspunkt sier Solvang: – Da kan du gå. Du kan få gå.

Skjermbilde fra debatten i NRK der Eivind Trædal skjeller ut blant annet Documents Hans Rustad.    

Trædal måtte i ettertid innrømme at han hadde mistet kontrollen, men viste ikke påfallende ydmyket i den forbindelse:

Uansett – det blei en ekstremt useriøs debatt. Jeg lot meg hisse opp, jeg var ufin, jeg avbrøyt og mista besinnelsen. Men jeg står for det, kommenterte han selv på Facebook.

Trædals til tider svært engasjerte aktivitet nettopp i sosiale medier har gjort at enkelte karakteriserer ham som et «nettroll».

Nå er han uansett på vei inn i en ny rolle i politikken, noe han selv ser frem til. Vårt Oslo siterer Trædal:

— Har fått tillit av MDGs bystyregruppe til å lede samferdsels- og miljøutvalget i Oslo bystyre til høsten, og bli nestleder i bystyregruppa. Utrolig gøy, skriver Eivind Trædal på sin Facebook-side.

Avisen skriver videre:

Samtidig forlater han vervet som nestleder i bystyrets byutviklingsutvalg. Der overtar en annen MDG-topp.

— Gratulerer til Sigrid Z. Heiberg som ny gruppeleder, og som min arvtaker i byutviklingsutvalget. Dette blir bra, skriver Trædal.

Hvor bra Trædals forfremmelse blir for Oslos befolkning, er det trolig delte forventninger til.

 

Boken Eivind Trædal neppe har lest, som som de fleste andre vil ha glede av: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Husk å støtte Document i sommer, ditt bidrag mottas med stor takk: