Bufdir foreslo torsdag en rekke tiltak for å anerkjenne ikke-binære personer i norsk lovgiving, herunder lovfesting av et tredje kjønn. Men dagen etter forkynte Jonas Gahr Støre likestillingsminister Anette Trettebergstuens avgang. Det kan ha lagt en demper på iveren etter å innføre et tredje kjønn for såkalt binære personer.
De fleste mennesker aner ikke hva binære personer er. Det innføres reformer over hodene deres som de ikke aner konsekvensene av før de møter dem i arbeidsliv, idrett eller skoler. Men det får store ringvirkninger i offentlige systemer at det innføres en tredje kategori som kalles X.

Bufdir har utredet om det bør innføres en tredje juridisk kjønnskategori. De foreslår en rekke tiltak for å anerkjenne ikke-binære personer i norsk lovgiving.

Formålet med utredningen har vært å bedre rettsvernet for ikke-binære. Det vil si personer som verken definerer seg som kvinner eller menn, eller som definerer seg som begge deler.

Ikke-binære har vesentlig dårligere levekår og livskvalitet enn de fleste andre grupper i samfunnet, inkludert andre skeive, konkluderer Bufdir.

Bufdir har først og fremst vurdert om det bør legges til en ekstra kjønnskategori utover mann og kvinne fra 2032.

«X» i passet

Direktoratet har sett på ulike tiltak som alle kan bidra til å bedre situasjonen til ikke-binære, men i varierende grad.

* Reservasjon mot å oppgi kjønn i offentlige ID-papirer. Det vil si at det legges til en «X» som mulig kjønnsmarkør i pass og nasjonalt ID-kort.

* Opprette en tredje juridisk kjønnskategori i Folkeregisteret, kombinert med en gjennomgang av relevant lovgivning.

* Utarbeide en nasjonal veileder for å anerkjenne kjønnsmangfold.

Bufdir konkluderer med at en rettslig anerkjennelse av ikke-binæres kjønnsidentitet er best egnet til å nå målet med utredningen, som er at denne gruppen skal oppleve trygghet og få bedre levekår. Det er også det mest kostbare tiltaket.

Trettebergstuen: – Ikke holdbart

Bufdir overleverte sin utredning til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) torsdag.

– Det er ikke holdbart at ikke-binære har dårligere levekår eller en uavklart juridisk situasjon, sa Trettebergstuen da hun tok imot utredningen.

– Jeg håper denne utredningen kan danne grunnlag for en opplyst, grundigere og ryddigere debatt om dette i offentligheten. Vi kommer tilbake til hvordan dette skal følges opp, la hun til.

Mediene refererer dette som om det er snakk om en utvidelse av rettigheter og anerkjennelse av en undertrykt gruppe. Men spørsmålene uteblir: Har det noen negative konsekvenser for vanlige kjønn, menn og kvinner? Er ikke-binære et skapt fenomen, av ideologiske grupper som har dette som prosjekt?
Dette er spørsmål som bør stilles og besvares for å få frem at et tredje kjønn kan være en irreversibel prosess.
Det kan være grunn til å tro at de som ivrer for dette, ikke ønsker at negative sider skal komme frem. Når det først er vedtatt og gruppen er beskyttet, vil det være for sent. Man kjører frem «trygghet» som motiv. Men hva med motivet til de andre?
Et annet spørsmål vil være: Hvem har skrevet rapporten? Rommer den overhodet motforestillinger? Det heter utredning, men er det muligens en plan for hvordan man skal gå frem for å få et tredje kjønn innført? Er valget allerede tatt?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.