Likestillingsministeren kan ikke love stortingsbehandling av et tredje juridisk kjønn i regjeringsperioden. 

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery er klar for et tredje juridisk kjønn – og vil jobbe for innføring. Men videre arbeid med saken er forsinket, skriver Vårt Land.

– Det må komme noe i 2025, sier Jaffrey.

Hun møter motstand i Aps egen stortingsgruppe der det er flere som helst vil at dagens tokjønns-modell skal forbli som den er.

Støre-regjeringens plattform fra Hurdal sa null og niks om innføring av et tredje kjønn i Norge. Likevel gikk det bare kort tid før den da ferske likestillingsministeren Anette Trettebergstuen ba om en utredning av temaet. Den fikk hun fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) 22. juni i fjor.

Kultur- og likestillingsdepartementet er imidlertid forsinket. Ansatte har mye å gjøre.

– De med ansvaret for feltet har i tillegg måttet påta seg to andre oppgaver: En handlingsplan mot samehets og én mot muslimhets. Derfor må vi komme tilbake til spørsmålet om et tredje kjønn, forklarer Jaffery.

I tillegg påpeker hun at tematikken er omfattende. Et av alternativene fra utredningen er å inkorporere et tredje juridisk kjønn i all lovgivning.

– Det vil i så fall ta lang tid, bemerker statsråden.

Dessuten endres ikke Folkeregisterets nummerserier til kjønnsnøytrale numre før i januar 2032. Likevel tror Jaffrey det er muligheter for mellomalternativer: Ta andre grep på feltet.

– Vi er fortsatt litt i startgropen etter at Bufdirs utredning kom, vedgår hun, og legger til:

– Det er ingen hemmelighet hva jeg selv mener: At man skal innføre et tredje juridisk kjønnskategori i Norge. Jeg ønsker å jobbe for dette.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.