På spørsmål svarer nyutnevnt likestillingsminister Lubna Jaffery at det er opp til hver enkelt hvordan man vil hilse på mennesker. Hun unnlater dermed å støtte rektor på Linderud, som under en vitnemålsutdeling reagerte på gutter som ikke ville berøre henne.

Jaffery sier hun ikke har sett videoen av opptrinnet. Men hun hadde tid til å kunngjøre en ny Kim Friele-pris. Håndhilsingsdebatten er viktig, og spesielt fordi den handler om skolen. Men Jaffery gjør det frivillig. Dermed åpner hun døren for at sharia-tro muslimer kan unngå berøring med det motsatte kjønn.

I et intervju med NRK rett etter utnevnelsen blir hun bedt om en kommentar. FrP har stilt spørsmål i Stortinget. Der blir hun nødt til å gi et svar på vegne av regjeringen. Her flagger hun allerede at håndhilsing er frivillig.

– Jeg syns at håndhilsing er en fin måte å vise respekt på, men det finnes også mange andre måter å vise respekt på, sier Jaffery.

På generelt grunnlag, bør man hilse på hverandre i Norge?

– Det er et individuelt valg, svarer Jaffery.

Du vil ikke be alle om å håndhilse?

– Nei, det er ikke kulturministerens jobb å bestemme hva folk skal gjøre i livet sitt.

Men dette handler ikke om «livet», det handler om skolen. Der bestemmer myndighetene. Hvis Jaffery her varsler et knefall for islam, er det en stor seier for muslimene som ønsker å innføre sine regler i det offentlige. Hvis segregering tillates i skolen, vil det ha konsekvenser for arbeidslivet, høyere utdannelse, helsevesen osv.

https://www.nrk.no/norge/kultur–og-likestillingsministeren-kommenterer-handhilsing-1.16464579

 

En forklaring til Utrops redaktør om hva en nordmann er

Håndhilsing i norske skoler: Anders Magnus søker ikke jobb i Document

Vanlig norsk håndhilsing omtales som tafsing av muslimer

Nei, muslimsk ungdom er ikke norsk hvis islam går foran norske verdier

Oppropet «Også muslimsk ungdom er norsk ungdom» er et tidsdokument

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.