Det pågår en radikalisering i bestemte muslimske mijøer der bla. hudkontakt med det motsatte kjønn er høyt på dagsorden, dvs man nekter å ta motsatt kjønn i hånden.

Det er særlig miljøet rundt Islam Net hvor dette er tema.

Venstre-politiker Abid Raja har ved flere anledninger uttrykt bekymring over det han mener er ekstreme tendenser og rekruttering til til radikale muslimske miljøer i miljøet rundt Islam Net. Organsiasjonen har flere ganger invitert imamer som forfekter en svært konservativ og omstridt tolkning av islam.

Tina Shagufta Kornmo ved Det liberale muslimske nettverket LIM forteller at første og annen generasjons pakistanere ikke har som vane å håndhilse seg i mellom.

– De fleste håndhilser

– Men de fleste håndhilser på nordmenn fordi det er skikken her. Vi ser nå en ung generasjon muslimer som velger å ikke gjøre dette. Det er bekymringsfullt, sier Kornmo.

Hun mener det ikke står i Koranen at det er ulovlig å håndhilse, men at dette er et spørsmål om tolkning. Forbudet er en fortolkning utført av menn, og en måte å gjøre kvinner usynlige i offentligheten, ifølge Kornmo.

– Det skaper avstand til nordmenn, og kan være til hindrer for en vellykket integrering. Det er så mange yrker du ikke kan utføre hvis du bekter å ha kroppslig kontakt.

Professor og muslim Anne-Sofie Roald ved CMI i Bergen mener å se en tendens til radikalisering blant muslimer.

– Det finnes helt riktig noen profettradisjoner som sier at kvinner ikke skal håndhilse på menn. En bokstavtolkning av de islamske tekstene, Koranen og profettradisjonene har blitt veldig populært.

Roald er ikke nødvendigvis skeptisk til at enkelte ikke vil håndhilse.

– Det er deres business. Det som jeg er skeptisk til er at de kan få arbeidsledighetstrygd om de ikke vil ta en jobb der man kommer i kontakt med menn. Om de derimot forsørger seg selv på annen måte, så får de bestemme hvem de skal håndhilse på. Det legger ikke jeg meg i.

Advarer mot håndhilsing

Ja, vi hilser!

RÅD: De fleste muslimer håndhilser. Vi har langt viktigere utfordringer, sier påtroppende leder i Islamsk Råd.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂