Nytt

Etter at hun sto frem som offer for overfallsvoldtekt blir 21 år gamle Louiza Louhibi trakassert på det groveste i sosiale medier. Hun frykter at det står et nettverk av religiøse ekstremister bak den voldsomme hetsen.

«Du fortjener å bli voldtatt hardt, murtad søppelkvinne!, er blant meldingene Louhibi har mottatt på sin Facebook-profil etter at hun sto frem i VG. – Ordene som står der er så krenkende at det knyter seg i magen, skriver NRKs journalist Siv Sandvik:

– Det går ut på at jeg fortjente å bli voldtatt. At jeg er en frafallen, forteller Louhibi.

Rystende meldinger

21-åringen fra Oslo ble oppdratt i en muslimsk familie, men har konvertert til kristendommen og beskriver seg selv som en ikke-praktiserende kristen.
At en ung kvinne med muslimsk bakgrunn forteller åpent om seksuelle overgrep og attpåtil snakker offentlig om at hun har forlatt islam, provoserer tydeligvis en del ekstreme islamister.

– De frykter liberale minoritetskvinner, og jo mer frigjorte vi blir, jo mer jager de oss, sier Louhibi.

De arabiske ordene «kafira» og «murtad» betyr «vantro» og «en som har forlatt islam», og anvendes nå i hetsen mot Louhibi. Bak står det hun mener er en liten, men voksende gruppe muslimske menn som er tilhengere av en ekstremistisk tolkning av islam. Disse benytter ofte falske profiler på Facebook for å trakassere og true enkeltpersoner. Flere tilhører grupper som gir uttrykk for svært ekstreme religiøse og politiske holdninger, feirer drap på NATO-soldater og omtaler etniske nordmenn som svin.

Ifølge det liberale Nettverk for Likestilling, Integrering og Mangfold (LIM) blir flere minoritetskvinner hetset av islamske ekstremister:

– Denne formen for sjikane er typisk for hva unge kvinner fra muslimske land opplever, sier LIM-leder Tina Shagufta Kornmo.

Legen fra Oslo blir opprørt, men ikke overrasket, når hun hører hva Louhibi har blitt utsatt for.

– Når kvinner begynner å snakke åpent og mene noe offentlig, så kommer det slike ekstreme røster fra enkelte menn, som vil begrense disse kvinnenes ytringsfrihet, sier hun.

Hun understreker at disse mennene representerer et lite, men høylytt, mindretall av norske muslimer.

– Det er utrolig trist og helt uakseptabelt, sier Kornmo.

Kornmo har selv mottatt sjikanerende e-poster etter at hun ytret seg offentlig om homofili i islam og hijab på barn. Hun mener at de aktuelle mennene ønsker å gjøre det så ubehagelig som mulig for kvinner å delta i samfunnsdebatten, og derfor bruker ord som «hore», «kafir» (vantro) og «murtad». I det siste ligger en skjult trussel:

Ifølge Kornmo er den religiøse sjikanen ofte verst å leve med.

– Dette er mer problematisk for enkeltindivider enn det det norske samfunnet forstår. Det ligger en skjult trussel i det, fordi enkelte mener at straffen for å forlate islam er døden, sier Kornmo.

Louiza Louhibi har varslet politiet og PST om hetsen, men lar seg ikke skremme til taushet. Hun har nå opprettet Facebook-gruppen «Ta avstand fra Nett-ekstremister», og planlegger etableringen av en bred politisk bevegelse som skal bekjempe sjikane og hat. – Det er viktig å få fram at man kan jakte ekstremister uten å være en islam-hater, sier hun til NRK.

NRK: – Jo mer frigjorte vi er, jo mer jakter ekstremistene på oss
Hetses av religiøse ekstremister