Trusler og grov sjikane har vært hverdagskost for den 21 år gamle AP-politikeren Louiza Louhibi siden hun modig sto frem i VG for å gi voldtatte kvinner et ansikt og fjerne den skammen mange voldtektsofre føler. Det var også Louhibi som i januar varslet PST om Youtube-klippet hvor det ble fremsatt trusler mot kongehuset og regjeringsmedlemmer. Siden da har den unge kvinnen måtte leve med voldsalarm, skriver Dagsavisen.

Truslene, som bare er blitt verre og verre siden VG-oppslaget i november, er anmeldt til politiet, men Louhibi har ikke hørt noe mer om saken:

«Først kler hun seg som en hore og går uten lovlig mannlig følge (ektemann, bror, far, elr lignende), går naken kledd, deretter skal hun KLAGE på at noen voldtok henne!?»

«Hun fortjente ikke å bli voldtatt. Hun fortjente å bli drept»

«Jeg tror hun trenger en påminnelse fra dere.»«Ja, hun trenger en liten påminnelse, kanskje …»

Truslene og sjikanen som er gjengitt ovenfor kom like etter at Louhibi 26. mars skrev en kronikk med tittelen «Søstre, vi trenger dere». Der etterlyste hun at muslimske kvinner viste solidaritet med kvinner som er født i muslimske hjem, men som har valgt en annen tro.

– Kronikken var ingen kritikk av islam, men bare en vennlig oppfordring til muslimske samfunnsdebattanter, særlig kvinner, om å bruke sin stemme i offentligheten til å støtte homofile muslimer eller frafalne, sånne som meg. Men likevel kommer det slike reaksjoner, sier hun.

Det er muslimske ekstremister som står bak truslene og hetsen mot Louhibi. Flere av dem hyller mullah Krekar, som nylig ble dømt til fem års fengsel for trusler om terror og drap på navngitte personer, og en av dem bruker bildet av massemorderen Mohamed Merah som profilbilde.

Louhibi har fått personlig støtte fra enkeltpersoner og enkeltpolitikere, men hun savner likevel at flere sentrale politikere, muslimske organisasjoner og muslimske samfunnsdebattanter gir tydeligere støtte og tar tydeligere avstand fra ekstremister som prøver å true personer som henne til taushet.

– Det er ikke så viktig for meg personlig, jeg takler dette. Men bak meg er det mange «usynlige» kvinner som også blir hetset av radikale muslimer på grunn av måten de har valgt å leve livene sine på. De synes ikke fordi de ikke har vært i mediene, men jeg er blitt kontaktet av mange. De trenger støtte, sier Louhibi.

Louhibi forteller at hun er opptatt av grunnleggende menneskerettigheter, og påpeker at hun ikke ønsker å kneble ekstremistenes ytringer så lenge de er innenfor norsk lov. I sitt arbeid mot alle former for ekstremisme ser den unge kvinnen mye hat og personangrep fra høyreradikale såvel som muslimske ekstremister, og uttrykker bekymring for at sosiale medier brukes som arena av radikale miljøer for rekruttering og planlegging.

– Facebook er perfekt for å opprette falske profiler og hemmelige grupper. En ekstremist og en 15-åring kan lett komme i kontakt med hverandre der, sier Louhibi.

Vil hindre rekruttering

Sammen med flere er hun nå i gang med et prosjekt som skal prøve å hindre rekruttering til ekstremistmiljøer, og hjelpe dem som allerede er der med å komme ut av det.

Les også Louisa Louhibis egen kronikk Digtale Bølleri Morgenbladet.

Dagsavisen: Trues og hetses av ekstremister

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.