NRK Dagsnytt kan fortelle om et nytt fenomen i Oslo: gjenger som omringer jenter og beføler dem intimt. Grensen mellom overfallsbeføling og overfallsvoldtekt er hårfin.

Også beføling er et alvorlig overgrep.

Dagsnytt forteller historien om to jenter som tok nattbussen hjem i september. De ble omringet av et tyvetall menn som trengte seg på. De «mørke hendene» (Dagsnytts uttrykk) var over alt: bryster, rumpe, i skrittet. Hvis en av gjengen gikk av, var det andre som tok plassen. Man kan tenke seg den klaustrofobiske følelsen på bussen. Jentene turde ikke gå av, av redsel for å bli voldtatt.

Mennene stjal det de hadde i veskene, til og med ringer slet de av fingrene.

En guttevenn sto og ventet på en holdeplass. Der turde jentene å gå av. Da var knokene blodige, ifølge Dagsnytt.

Poliet har ikke hørt om hverken denne eller tilsvarende saker, men Dagsnytt melder at de kjenner til tre andre saker. Det kan derfor se ut som det er et fenomen som har dukket opp og sprer seg.

Det er ikke første gang slikt skjer i Oslo. For et par år siden kunne Dagbladet fortelle om en jente i luftig sommerkjole på Grünerløkka, som ble stoppet av noen ikke-vestlige gutter som spurte om klokka. Det var bare et påskudd til å beføle henne intimt. Jenta ble meget opprørt. Saken fikk stor oppmerksomhet.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er bekymret. Slike fenomen har en tendens til å spre seg hvis de ikke stanses i begynnerfasen. Hun mener det må tas svært alvorlig.

Det er merkelig at hverken Dagsnytt eller NRK kjenner til eller vil opplyse om at problemet med at ikke-vestlige gutter/menn ikke respekterer europeiske jenters integritetsgrenser, har vært et problem i lang tid. Såkalt tafsing på jentene på utesteder har vært kjent lenge, og er en av grunnene til at utesteder ikke vil ha for mange mannlige ikke-vestlige gjester. Det ødelegger businessen.

Tina Shagufta Kornmo, er lege og leder av gruppen av liberale muslimer, LIM. Hun sier det er menn fra patriarkalske strukturer som tar med seg sitt kvinnesyn til Europa.

Det er nærliggende å tenke på Kairo, der kvinner heller ikke får gå i fred på gaten hvis de er uten mannlig følge. De blir tafset på i folkemengder og på offentlig kommunikasjon, spesielt hvis de ikke bærer hijab.

Akkurat dette er et poeng som ikke kom frem i reportasjen: såkalt frigjort kvinner er ekstra utsatt. De betraktes nærmest som fritt vilt. Journalisten nevnte at lettkledte og fulle jenter er ekstra utsatt, men ikke at det er bestemte ideologiske, kulturelle og religiøse grunner til at mennene går etter vestlige kvinner. Det er for følsomt.

Heller ikke Kornmo tør det.

Det er ikke bare et spørsmål om at mennene fra Midtøsten og Maghreb tar med seg «patriarkalske» holdninger, det skjer også noe med disse holdningene mens de er i Europa, og disse holdningene utvikler seg også hos gutter som er født i Europa: de respekterer ikke frigjorte vestlige kvinner, samtidig som de begjærer dem. De provoseres av frigjortheten og tiltrekkes av den samtidig.

Men samfunnet kan ikke tillate at disse mennene spiller ut sine indre konflikter på vestlige kvinner. Det syntes også Dagsnytt å mene, selv om den kulturelle biten ble underspilt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂