Sakset/Fra hofta

Tegn som indikerer at man kanskje ikke er så integrert allikevel, selv om man kjenner ordet «kleint». 

Som vi husker for kort tid siden så mente likestillingsombud Hanne Bjurstrøm at det ikke var så nøye om man håndhilste i Norge. Et nikk er greit nok, mente hun.

– Selvfølgelig skal man behandle kolleger med respekt, men det er mange måter å gjøre det på. Man kan for eksempel også se i øynene og nikke til personen, istedenfor å håndhilse. Vi må være åpne for at det finnes andre måter, sier Bjurstrøm.

Jama (20) er født og oppvokst på Grønland i Norge. Her lever han i et parallellsamfunn hvor han og kameratene er antrukket i islamske klær. Jama hadde søkt seg jobb på Posten og var invitert til jobbintervju. Mens han satt i resepsjonen og ventet før intervjuet syntes Jama det var greiest å advare om sin kulturbakgrunn som avslørte hvor uintegrert han var i landet han var oppvokst i. Han sendte den kvinnelige sjefen en SMS hvor han gjorde oppmerksom på at han kun hilser på kvinner med ord og ikke håndtrykk.

– Da jeg satt i resepsjonen en halvtime før intervjuet, sendte jeg en SMS for å fortelle at jeg ikke håndhilser. Jeg ville at hun skulle få vite det, i stedet for at jeg skulle virke avvisende rett foran henne. Det kunne blitt en litt klein situasjon, sier Jama.

Kleinere skulle det bli, for den kvinnelige sjefen valgte, med sin norske kulturbakgrunn, å avlyse jobbintervjuet. Pr. SMS. Hun tekstet:

«Hei Jama. Dette er noe jeg ikke kan forholde meg til. Da kan jeg dessverre ikke møte deg. Beklager»

Jama prøvde igjen:

«Utover det så er det ikke noe annet som forskjellig gjør meg mellom andre. Jeg kom litt tidlig til posten og ventet på deg i resepsjonen og forventet at det kunne være forståelig. Jeg håper du kan se over det og gi det en sjanse. Jeg mener jeg er en person som kan være et stort fordel for din avdeling med gode egenskaper. Noe mulighet for meg etter det?»

Og sjefen på Posten responderte:

«Beklager, men jeg kan ikke ha ansatte med med slike holdninger. Religion er en privat sak og noe jeg vanligvis legger meg opp i. Når du nå har lagt det frem så må jeg forholde meg til det. Derfor er det uaktuelt for meg å ansatte deg.

Ditt valg….»

(Det gikk litt fort i svingene og Posten bemerker at det skulle stått «Religion er en privat sak og noe jeg vanligvis IKKE legger meg opp i».)

Jama var sjokkert. Enda han skjønte at mangel på håndhilsing ville være avvisende. Han var tross alt såå velintegrert:

– Det var veldig sjokkerende. Jeg forventet ikke et slikt svar, og jeg følte at det var diskriminerende, sier Jama.

NRKs journalist stiller et oppfølgingsspørsmål:

– Her er det en kvinnelig sjef og for henne er det tydeligvis viktig å bli møtt med et håndtrykk. Hvorfor kunne du ikke bare respektert det?

Jama har ingen kunnskaper om norsk høflig sosial omgang. Håndhilsing er ikke definisjonen på respekt – synes den mer somaliske enn norske Jama.

– At hun kobler det til respekt, er litt rart. Det å ta hverandre i hånden er ikke definisjonen på respekt, mener Jama.

Posten er ikke ukjent med jobbsøkere som ikke vil håndhilse. Pressesjef i Posten, John Eckhoff, sier at tekstmeldingen fra Jama gjorde det klart at han ikke passer til jobben.

– Han gjør oss oppmerksom på at han ikke ønsker å håndhilse. Da ble dette tatt opp i lederteamet på nattskiftet, og de ble enige om at det ikke er sikkert at han passer inn her. Da sa vi at det ikke er noe poeng å fortsette dialogen på Østlandsterminalen, sier Eckhoff.

NRKs journalist, Christine Præsttun, forklarer norske sedvaner og folkeskikk til tyveåringen som er født og oppvokst i Norge:

– I Norge håndhilser vi på alle uavhengig av kjønn, alder og religion. Mange vil si at dette handler om å vise folkeskikk og respekt. Hvorfor vil ikke du respektere det?

Men Jama synes det er nordmenn som må justere på sin oppfatning av respekt og folkeskikk:

– Det er forståelig at det er slik i Norge siden det å håndhilse er en del av norsk kultur, men respekt og folkeskikk kan uttrykkes på forskjellige måter. Folk kommer fra ulike kulturer og Norge er et flerkulturelt samfunn, sier Jama.

Jama vet at det nytter å klage i Norge. Han vil gå videre med saken til Diskrimineringsnemnda. Han får sikkert støtte fra likestillingsombud Hanne Bjurstrøm også. Hun vil råde ham til å nikke og se den kvinnelige intervjueren i øynene med hendene på ryggen eller kanskje foldet bak hodet. Håndhilsing – det er såå passé. Vi bør glede oss over nye og spennende omgangsformer. Selv vurderer jeg vise fingeren mens jeg smilende og respektfullt nikker lett og innbydende. Kanskje jeg bør teste det ut på mine nærmeste først?

 

Jama er ikke den eneste som ikke vil håndhilse på folk. Vi husker da Fahad Qureshi fra Islam Net:

NRK

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!