Bilde: Halima Nur (25) er stridens kjerne. Hun er lærling ved Blidensol og har ingen forståelse for det nøytrale uniformsreglementet styret ønsker å håndheve: – Det har vært sjokkerende for meg. Jeg har bodd i Norge i 18 år, og jeg har aldri opplevd noe så diskriminerende, rasistisk og undertrykkende som dette, sier Nur til VG.
 

Den verbale striden tilspisser seg mellom Stavanger kommune og Blidensol sykehjem, som nekter å etterkomme kommunens og diskrimineringsombudets krav om å oppheve forbudet mot å bruke hijab på jobb på sykehjemmet. Kommunen har tidligere truet med å heve driftsavtalen med sykehjemmet, og har tirsdag konkretisert trusselen ytterligere.

NRK Rogaland opplyser nemlig at Blidensol sykehjem har tre måneder på seg til å omgjøre vedtaket om hijab-nekt.

Kommunens administrasjon og politiske ledelse – islamismens kanskje nyttigste idioter i Norge – står sammen bak dette ultimatumet, som i offentligheten målbæres av Kåre Reiten fra regjeringspartiet Høyre:

– Vi ser så alvorlig på saken at vi kommer til å sende et brev til Blidensol-styret om heving av avtalen. Den andre parten har dermed tre måneder til å omgjøre sitt vedtak, sier Kåre Reiten (H), leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger, til NRK.

kare-reiten-stavanger-h

Det som er så alvorlig, er altså at ansatte ved sykehjemmet nektes å etterleve det som de – uten å være autoritative eller tale på vegne av muslimer generelt – selv mener er et islamsk påbud. Kommunen går i strid med Blidensol for å påtvinge islamismens fremste erobringssymbol i Vesten, og utøver med det rent faktisk sharia mot sykehjemmet.

Kampen for islamsk lov føres angivelig med omtanke for dem som rammes av den, en tilbøyelighet det formodentlig finnes faglig vokabular for:

– Vår bekymring er de ansatte og pasientene. Blidensol er vårt kompetansesenter for demens, så vi ønsker å få løst denne saken raskest mulig, sier Reiten.

Styret ved sykehjemmet ser ut til å være av den oppfatning at det er rettsvesenet som skal avgjøre hva som er den rette tolkningen av lovverket, og kan således ikke forventes å gi etter for utpressingen.

– Vi har hatt planer om å følge opp denne saken videre hele tiden, sier styremedlem Thomas Middelthon.

– Det går rettens vei, det regner jeg med, sier Middelthon.

– Og hvis dere ikke får medhold i norsk rett?

– Jeg er ingen jurist, men hvis den kan ankes inn i Europadomstolen, eller Høyesterett.

Spørsmålet som melder seg hos utenforstående, er naturligvis: Hva slags typer er byråkratene og politikerne i Stavanger kommune som med slik nidkjærhet vil påtvinge et frittstående pleiehjem islamsk lov?

Vi får jo ikke navnet på andre enn Kåre Reiten, som i egenskap av fastlege er blitt evaluert av pasienter på legelisten.no – helsevesenets svar på TripAdvisor. Noen er fornøyde, men når man leser vitnesbyrdene fra dem som ikke er det, faller jo en og annen brikke på plass:

Dr. Reiten kan være blid og smilende, men han kan også være humørsyk og det er vanskelig å komme til en lege du ikke vet hvordan er i dag?

Opplever Reiten som delvis faglig dyktig, med det mener jeg at han skjønner ikke sin egen begrensning. Han er humørsyk og lar dette gå utover sine pasienter, han er i tilegg arrogant og viser lite medmenneskelighet. Du føler at du som pasient kun er et nødvendig onde for at han skal opprettholde sin inntekt.

Han er sikkert dyktig nok faglig, men han mangler mellommenneskelige kvaliteter. Jeg opplever at han som vekslende å forholde seg til: enkelte ganger hyggelig men til tider arrogant og hunørsyk.

Travel, stresset og glemsom. Politikk tar for mye av oppmerksomheten?

Enkelte leger tror jo at de er Vårherre, hvilket er en usedvanlig dårlig egenskap hos den som er betrodd makt. Men Reiten kunne ikke ha stått så knallhardt på hvis han ikke hadde backing, både i kommunens administrasjon, fra ordføreren og høyere instanser.

Blidensol pleiehjem er plutselig blitt et symbol på valgfrihet i kongeriket. Skal man være tvunget til å underlegge seg sharia hvis man har kontrakt med det offentlige? Reiten vil selvsagt benekte at det er det det er snakk om. Han vil anføre det motsatte: nemlig individuelle valg, og toleranse.

Men etter 30-40 år med islam er nådetiden over. Man kan ikke påberope seg uvitenhet.

Realiteten er at Stavanger kommune tvangsinnfører rett til hijab i offentlig sektor. Vi vet hva det resulterer i: At islamismen får innpass. Får den først en fot i dørsprekken presser den seg inn og forandrer etterhvert arbeidsmiljøet.

Dette er altså en Høyre-styrt kommunes prinsipp, så viktig at det skal tres ned i halsen på en gjenstridig institusjon. Det er befriende at Blidensol forstår betydningen av det prinsipielle i saken: En innføring av hijab i offentlig sektor betyr en alvorlig innskrenkning ikke bare i kvinners frihet, men i islams syn på kjønn og naturlighet.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm støtter Stavanger kommune, ikke overraskende. Hva med hennes sjef, likestillingsminister Solveig Horne, fra Fremskrittspartiet. Kan FrP være bekjent av å sitte i en regjering som tvangsinnfører hijab?

Denne saken er ved å bli langt større enn noen hadde drømt om.

 

 

NRK Rogaland