Ved Blidensol sykehjem i Stavanger nektes bruk av hijab. Styret godtar ikke religiøse eller politiske plagg. Denne informasjonen kom fra TV2 under overskriften: Sykehjem forbyr hijab for å skape «trygghet og velvære».

Greier de å stå imot presset som kommer, spurte vi. Og nå er hijab-kampen i full gang med Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø i spissen. Hun tar avstand fra vedtaket som sykehjemmet har gjort.

– Det er eit uakseptabelt vedtak. Det er ikkje eit hijab-forbod i Norge, seier ordførar i Stavanger, Christine Sagen Helgø.

Det uakseptable vedtaket er dette:

«Alle ansatte ved Blidensol sykehjem (i kontakt med beboerne) skal bruke arbeidsantrekk som utlevert fra sykehjemmet, og det er ikke tillatt å bruke religiøse eller politiske plagg, så som f.eks. hijab eller palestinaskjerf».

Nå har to av de ansatte valgt å melde sin arbeidsgiver til politiet. Saken er også klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet som uttaler: – Vi skulle ønske at dette vedtaket ikke ble gjort, og mener dette kunne vært løst på andre måter.

– De tar fra meg retten til å bruke hijab, sier den ene kvinnen til TV 2.

– Jeg nekter å ta av hijaben og vil fortsette å bruke den på jobb inntil jeg får beskjed om noe annet.

NRK finner frem til to hijabkledde helsestudenter som sier at de ville følt seg diskriminerte hvis de ikke fikk gå med hijab på jobben. Men Blidensol, som er et privat selskap, har ikke tenkt å gi seg så lett:

– Viss styret her på Blidensol ikkje får lov til å avgjera kva slags uniform som skal berast av dei tilsette, då rister me berre på hovudet. Det kunne ha enda med at heile staben her gjekk med hijab til slutt, seier talsperson for styret ved Blidensol, Thomas Middelthon.

Kva er det som er så gale med det?

– Og det spør du om? Eg berre rister på hovudet.

Driftsstyrer ved sykehjemmet, Dagny H. Pedersen Welle, stemte for forbud mot hijab.

– Hijab er et ideologisk hodeplagg. Det har ingenting med religion å gjøre, mener hun, og understreker at hun står for vedtaket.

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø er positiv til flerkultur. Hun går lenger enn de fleste og åpnet selv fellesbønnen for over tusen muslimer i Stavanger etter Ramadan i 2014. Kjønnssegregeringen var total. Denne seansen omtalte vi her.

Denne «redselsfulle» scenen vitner om en forsamling som ikke har gjort noen som helst gest for å komme ordføreren og samfunnet hun representerer i møte. Enhver kan se mangelen på likestilling i disse bildene. Det er ingen som helst gjensidighet i situasjonen, kun enveiskjøring. Hvorfor skal en myndighetsperson gi sitt indirekte bifall til denslags?

0lbhDm8s8hV2-25SdHZ-_wifFcV7uAooe98DnKPro60g

– Eg er glad for å vera her, og eg er spent på ein slik type utearrangement. Det er eit fantastisk syn med alle dei fargerike nasjonaldraktene.

Dette skriver NRK. Men Christine Sagen Helgø snakker med umiskjennelig østlandsdialekt. Hun er ikke fra Stavanger.

stavanger

Christine Sagen Helgø syntes ikke det var nok med hijab, hun tok likegodt på seg hele antrekket. 

stavanger1

Hun tar avstand fra sykehjemmet – vi tar avstand fra hennes selvutslettelse på våre vegne.

Stavanger Aftenblad går ikke av veien for litt aktivisme på vegne av islam. Mens Nettavisen spør leserne sine hva de synes om hijabforbud på jobb:

hijab1

NRK  Nettavisen