Sakset/Fra hofta

Det er naturligvis ikke noe galt i at norske myndighetspersoner ønsker feirende muslimer til lykke med id. Men hvorfor gjør de det ved å kaste mer eller mindre innbilt glans over de muslimene – av en eller annen mystisk grunn foretrukne kontaktpersoner – som gjør de største anstrengelsene for ikke å ta til seg det norske samfunnets verdier?

NRK Rogaland og Stavanger Aftenblad rapporterte i går fra en fellesbønn på Stavanger stadion arrangert av Muslimsk fellesråd i Rogaland. Til stede var Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø, som holdt en hilsningstale iført hodeslør og en klesdrakt som skjulte de kvinnelige formene.

Den ettergivenheten overfor klespolitiet kan med en viss porsjon godvilje anses som en respektfull gest. Men både av avisens og NRKs bilder kan man se at menn og kvinner var strengt adskilt under ordførerens tale. Mennene foran, deretter en folketom buffersone, og bakerst kvinnene – godt innpakket, også noen av småjentene.

0lbhDm8s8hV2-25SdHZ-_wifFcV7uAooe98DnKPro60g

Denne «redselsfulle» scenen vitner om en forsamling som ikke har gjort noen som helst gest for å komme ordføreren og samfunnet hun representerer i møte. Enhver kan se mangelen på likestilling i disse bildene. Det er ingen som helst gjensidighet i situasjonen, kun enveiskjøring. Hvorfor skal en myndighetsperson gi sitt indirekte bifall til denslags?

Forsamlingen hun talte til representerer de muslimene som er aller mest nidkjære, for hvem religionen ikke er en del av livet, men livet en del av religionen, og for hvem omgivelsenes standarder ikke er av interesse, siden egen religion alltid skal ha forkjørsrett. De representerer heldigvis ikke den jevne muslim. Var det komplett umulig å etablere og vedlikeholde relasjoner til noen litt mindre fremmedgjørende sådanne?

Det er ingen som helst tvil om at de abortbekjempende prestenes lille kirkesamfunn Strandebarm prosti ligger nærmere det store flertallet av nordmenn enn forsamlingen på Stavanger stadion. Kanskje det kommer en ordfører for å ønske dem til lykke med neste julefeiring?