Historien om Blidensol sykehjem vs Stavanger kommune handler om hva som skal være normen i det nye Norge. Religiøse eller sekulære verdier. Religiøst hierarki eller likhet. Intoleranse eller toleranse.

Mange steder er disse skillene utvisket. Religiøse normer albuer seg inn under dekke av likestilling.

Tvangsinnføringen av hijab, som Høyre-ordfører Christine Sagen Helgø står for, er sabotasje av integreringen i praksis. Mange vil kvie seg for å ansette folk med hijab. De lukter problemer lang vei. Hvis arbeidslivet var nøytralt ville det gitt muslimske kvinner, men også menn, bedre sjanser til å få prøve seg på arbeidsmarkedet. Det er common sense. Skrekkhistoriene sprer seg.

Denne saken har flere interessant sider. Blidensol sykehjem er ikke fordomsfulle eller forutinntatte. De vet hva de gjør. Styrets talsperson, Thomas Middelthon, forklarer vedtaket om nøytrale uniformer i et innlegg i Stavanger Aftenblad.

Som kjent har det tatt kristendommen 2000 år å arbeide seg frem til kjønnslikestilling. Mye gjenstår, men likestilling er i hvert fall i prinsippet blitt en menneskerettighet i Vesten. I den muslimske verden råder derimot fortsatt gammeltestamentlige forhold. Og diskrimineringen er spesielt knyttet til kvinnens kropp og hennes menneskerett til selv å bestemme hvor meget hun vil vise av den. Med forholdene i muslimske land kan vi intet gjøre. Men det er forstemmende å se at muslimer som kommer til oss og den frihet vi tilbyr, insisterer på å beholde de diskriminerende kleskoder de har med seg fra hjemlandet.

Dette må allikevel tolereres – det er som sagt en menneskerett å kle seg som man vil. Men når så denne retten innsnevres f.eks. et uniformsreglement, påberoper man seg en annen menneskerett – den om retten til tro-, og påstår, etter min mening feilaktig, at den også omfatter alt som har med trosutøvelse å gjøre – herunder bruk av hijab.

Det er interessant å merke seg at Den norske kirke ved biskop Erling J Pettersen og kommunen på vegne av det offentlige Norge slår fast at man ikke kan ha en avtale med staten uten å akseptere hijab. Det er et standpunkt med konsekvenser. Man kan ikke anno 2016 si at man ikke vet hva man gjør.

christine-sagen-helgo

Stavangers ordfører er en vakker, flott kvinne. Hun ekselerer i å vise at hun er tolerant. Det er som hun vil si at fordi hun selv har fått så mye vil hun gi mye igjen. Men det er ikke hennes rett å gi bort den likestilling og frihet som norske kvinner har tilkjempet seg. Hijab er ikke et spørsmål om både-og. Det er et enten-eller.

At sharia-toget ruller videre under en blå-blå regjering er en skam. Intet mindre.

I regjeringen sitter Sylvi Listhaug, hvit, kristen og konservativ. Det gjør henne til skyteskive for de «moderne» norske muslimske jentene. Ayesha Wolasmal sammenligner henne med Trump i VG: Dronningen av «trolletarliatet» (en morsom vri på proletariatet, som samtidig sier noe om forfatterns misunnelige holdning til Listhaug)

Sylvi er ingen Trump, hvis man sammenligner sitater. Men i likhet med Trump lykkes hun med å provosere og krenke akkurat den målgruppen hun forventer skal reagere. Litt sånn som Islam Net som i følge egne utsagn representerer en slags gyllen vei. De takler stormen og for hvert tilsvar de får, fremstår de bare tøffere og modigere. Og disiplene får mer vann på mølla av elitens og motstanderens forutsigbare kritikk.

Listhaug blir en slags symbolsk martyr, med sine fotsoldater godt representert både i og utenfor kommentarfeltet. Og når to- (snart!) trebarnsmoren lukker husdøren etter endt arbeidsdag fortsetter fotsoldatene å føre tankegodset videre.

Kort tid etter at Trump sikret valgseieren snakket jeg med familien min i USA. Kusinen min var som amerikanere flest oppgitt og sjokkert : «Vi overlever Trump. Han kommer til å moderere seg, men jeg er usikker på om det vil være mulig å leve side om side med dem som stemte på han. Alle de som nå tenker at rasisme, sexisme og politikerforakt er stuerent»

Sammenligningen med Islam Net er helt på trynet. Symbolsk martyr? Hvem gjør henne til martyr? Tankegods og fotsoldater? Wolasmal er bekymret for at hennes side har så lite nedslagsfelt utenfor egne kretser. Hvordan kan de få det når de ikke vil ta folk på alvor, men kaller dem fotsoldater og troll?

Med vakre Høyre-politikere marsjerer Norge inn i et samfunn der sharia har sluppet innenfor.

Norske medier og politikere unnlater konsekvent å se hvor det bærer hen.

I Indonesia, verdens mest folkerike muslimske land, har den kinesiske ordføreren råket ille ut, etter at han sa noe om Koranen som falt i dårlig jord hos islamistene. Dette er karikaturstriden i kortform: Det vil alltid være noe islamistene provoseres over. Det merker man også i det små, i lokalmiljøer. Ethvert forsøk på å regulere islam vil bli møtt av protester og det er denne reaksjonsmåten Stavangers ordfører legitimerer sammen med Stavanger Aftenblad og biskopen.

Det kommer mer.

Hva har Stavanger med Jakarta å gjøre? Ganske mye for den som ser etter og er opptatt av å sikre fremtiden:

kesaktian-ahok

A violent protest against Jakarta Governor Basuki Tjahaja Purnama on Friday is the latest sign of rising religious intolerance in the world’s most populous Muslim-majority nation. The Islam Defenders Front and other Islamist groups rallied 200,000 followers in the capital to demand the Christian and ethnically Chinese Mr. Purnama be imprisoned for blasphemy. That’s a show of strength that will only grow if Indonesia’s political and religious leaders don’t stand up to it.

Islamists misquoted a September speech in which Mr. Purnama cited the Quran and started a social-media campaign against him. He has since apologized, and a police investigation is expected to clear him. But the accusation led to Friday’s rally, at which participants openly incited violence against the Governor. Some protesters burned cars and looted shops.

Mr. Purnama, who has been the target of assassination plots in the past, is running for re-election in February.

Hvis du slipper islam inn i et kristent samfunn får du slike konflikter. Purnama er kristen og kineser. Dobbelt opp. Dobbel grunn til å bli provosert. Til å ville sette ham på plass. Hvem er han som tror han kan si noe morsomt om Koranen?

jakarta-protest

Bilde: Vi hører mye om hvite, sinte, underklassemenn i Vesten, men lite om de sinte unge mennene i den muslimske verden, selv om det er de som skaper krig og kaos.

Les alt i verste mening. En kristen kineser har ikke noe med å si noe om islam overhodet.

Dette er hva vi slipper inn og forsøk på å regulere eller reversere vil være umulig.

Det finnes alltid politikere eller organisasjoner som står klare til å profitere på religiøse og etniske konflikter. Konservative kristne er ved å bli plassert i en posisjon i vårt eget land som bakstreverske og vanskelige.

Det er ikke vanskelig å se mønstre som passer med vårt eget land:

But Mr. Purnama’s religion and ethnicity make him a target for Islamists. In recent days anti-Chinese posters and graffiti have appeared in Jakarta, bringing back memories of 1998 riots in which hundreds of ethnic Chinese were killed. Radical groups called on their supporters to use last week’s protest to incite jihad across the country. That is a real danger, as attacks on Christians and other religious minorities have increased.

Much of the blame lies with former President Susilo Bambang Yudhoyono, who endorsed fatwas of the Indonesian Ulema Council, a group of top clerics, against minorities. The Defenders Front was allowed to operate with impunity even though it was linked to the burning of churches and attacks on Ahmadiyya Muslims. Mr. Yudhoyono, whose son is running against Mr. Purnama, said he supported Friday’s protest “300%.”

Hvordan skal noe slikt kunne utspille seg i Norge? Historien om hvordan høyrenasjonalistiske tyrkere har infiltrert Senterpartiet i Drammen er et varsel: De danner en kulturforening og går inn i en sportsklubb, Fjell SK, og hvem skal hindre dem? Norske politikere og journalister tør ikke pirke i fasaden, men bevilger uten å kny offentlig støtte til det som på oveflaten er «gode formål»; kultur og sport. Rights.no

Når man går i bresjen for hijab for arbeidsplassen statuerer man et eksempel. Det er frivillig underkastelse, og slik vil det også bli forstått.

Det kommer mer.

 

 

 

http://www.wsj.com/articles/indonesias-minorities-under-threat-1478565295

Alliert med barbariet?