Nytt

Kampanjen mot guvernøren av Jakarta har hatt en stygg rasistisk-sekterisk undertone. Jakarta har 10 millioner innbyggere. En million er kinesere og/eller kristne. Det er livsfarlig for sameksistens å mobilisere på motsetninger. Islamistenes valgseier lover dårlig for Indonesias fremtid. Foto: Beawiharta/Reuters/Scanpix

Den sittende guvernøren i Djakarta ble slått ut av en kandidat som hadde støtte fra hardline-islamister. Den sittende guvernøren er kineser og kristen og kampanjen mot ham har derfor en anti-kristelig/kinesisk odd.

Islamistene er på fremmarsj i verdens mest folkerike muslimske land. Guvernør Basuki Tjahaja Purnama overtok plassen som guvernør da Joko Widodo ble valgt til president.

Nå har Purnama en prosess gående mot seg for blasfemi, og risikerer fem års fengsel.

Purnama har en direkte stil som gjorde ham populær. Djakarta har mange problemer og Purnama skulle rydde opp. Ved en anledning siterte han et Koran-vers som mange mener betyr at muslimer ikke kan stemme på ikke-muslimer. Dette er hva mange islamister mener, men de var likevel raske til å anklage ham for blasfemi.

Islamistene pisket opp en stemning mot guvernøren og mobiliserte til voldsomme manifestasjoner. Deres kampanje ble kronet med seier da Purnama tapte valget onsdag.

Mange ser det som et dårlig omen for Indonesias fremtid.

But late last year, Mr. Purnama made a lighthearted remark in reference to a Quran verse that some religious leaders interpret to mean Muslims shouldn’t elect leaders of other faiths. Mr. Purnama has said he intended no offense and apologized, but political opponents reframed the comment as an insult to Islam.

They accused Mr. Purnama of blasphemy and set in motion a criminal prosecution that could see him imprisoned for as long as five years. Court proceedings, briefly suspended ahead of the vote, resume Thursday.

“The lesson here will be that you don’t want to offend radical groups, because they’ll kill you in the polls,” said Yohanes Sulaiman, a lecturer at the School of Government of Universitas Jenderal Ahmad Yani. “This is a setback to democracy. The entire race was framed by hard-liners.”

Rettssaken mot Purnama fortsetter torsdag.

Mannen som slo ham heter Anies Baswedan og er tidligere universitetsrektor.

But political analysts said the outcome struck a blow to secular democracy in the nation of 250 million people, coming after a campaign in which Mr. Baswedan courted radical Muslims and gave voice to fringe elements that had been relatively quiet since Mr. Widodo’s 2014 rise.

“This is a setback for the democracy because performance and competence are beaten by religious stigma,” said Syamsudin Haris, a senior researcher at the Indonesian Institute of Sciences. “Identity-infused politics based on religion” will increasingly color local and presidential elections, he said.

Islamistene vinner frem ved iherdighet og pågåenhet. Massene i den muslimske verden har ikke noe å stå imot med. De lar seg rive med.

 

https://www.wsj.com/articles/jakarta-votes-in-election-seen-as-test-for-indonesias-secular-democracy-1492564083