Blidensol sykehjem. Foto: Google.

 

Likestillings- og diskriminerings­nemnda har torsdag bestemt at forbudet mot at de ansatte ved Blidensol sykehjem i Stavanger bruker hijab, er diskriminerende. Nemnda stadfestet dermed oppfatningen til Likestillings- og diskriminerings­ombudet, som Blidensol hadde anket.

Religionsfriheten og forvaltnings­praksis er anført som argumenter for avgjørelsen, men Stavanger Aftenblad skriver at nemnda ikke var enstemmig:

Nemndas vedtak er avsagt under dissens. 4 av 5 medlemmer står bak nemndas vedtak.

– Det er gledelig at det var dissens i saken, men vi er selvsagt skuffet over dommen. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken før styret har kommet sammen og snakket om det, sier Thomas Middelthon, styremedlem og talsperson for driftsstyret ved Blidensol sykehjem.

Sykehjemmet har dermed brukt opp sine muligheter til å få gehør i forvaltningen, men har fortsatt mulighet til å bringe den prinsipielt viktige saken inn for rettsvesenet.

Spørsmålet om diskriminerings­vernets rekkevidde ved personers bruk av religiøse hodeplagg har ikke vært bragt inn for domstoler i Norge.

EU-domstolen slo nylig fast at forbud mot politiske og religiøse symboler på jobb ikke er diskriminerende, men nemnda har hverken brukt denne dommen eller den allmenne retts­oppfatningen som grunnlag for sin avgjørelse. Sin samtid skjønner den vel heller ikke. En domstol har muligens flere antenner.

 

Stavanger Aftenblad

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂