Med stor fare for å bli kansellert, tør Jenny Klinge (Sp) som en av få, fortsatt stå opp og fortelle sannhet og fakta.

– Jeg pådrar meg all verdens vrede hver gang jeg åpner munnen min om kjønn, forteller Klinge til Nettavisen.

Klinge har vært tydelig i kjønnsdebatten og havnet blant annet i ordkrig med kjendislege Kaveh Rashidi.

– Uansett om vi innfører et juridisk tredje kjønn vil ikke det endre virkeligheten: Det finnes kun to biologiske kjønn. Dette vil utelukkende være en sosial og juridisk konstruksjon. Den sier ikke noe om hvor mange kjønn som egentlig finnes, konstaterer stortingspolitikeren.

Doc-TV: Kan næringsministeren definere hva en kvinne er?

Torsdag overleverte Bufdir en rapport til kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), hvor det foreslås flere tiltak, blant annet å opprette en tredje juridisk kjønnskategori i folkeregisteret.

– Jeg skal lese rapporten med åpent sinn, men er i utgangspunktet skeptisk. Jeg mener vi må gå kritisk inn i hvilke konsekvenser dette vil ha, både for enkeltmennesker og samfunnet, sier Klinge, og utdyper:

– Vi har allerede kategorier for de som bytter kjønn. Alle er jo binære og ingen er ikke-binære. Det handler om at vi er enten mann eller kvinne biologisk sett, men selvsagt kan folk føle seg som det motsatte kjønn eller som et verken- eller. Innfører vi et tredje juridisk kjønn, får du en kategori som viser noe du ikke egentlig er, men som sier noe om hva du føler deg som. Det er synd det skal være nødvendig å gjøre endringer i offentlig dokument for at folk skal føle seg fri til å te seg og kle seg som de vil.

Av andre tiltak som foreslås for å hjelpe ikke-binæres hverdag, er reservasjon mot å oppgi kjønn i offentlige identifikasjonspapirer.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.