Å stå på Verdensarvlisten til UNESCO har vært svært ettertraktet. Men nå har Stortinget vedtatt ekstra strenge klimakrav for dem som befinner seg på denne listen. Enkelte kommuner vurderer derfor å gi fra seg sin status.

To Arbeiderparti-topper i Aurland mener at verdensarvstatusen fører til at det lokale selvstyret forvitrer, siden deres status blir brukt som brekkstang for diverse tiltak som kommunen bare må akseptere.

Også politikere fra andre partier vurderer nå å sørge for at kommunen blir fjernet fra Verdensarvlisten.

– Det er eit drastisk steg å gå til. Men vi må bli høyrde.

Dette sier Kjell Bøe Bjørgum, ordførerkandidat for Aurland Ap, til NRK.

Ikke overraskende er det klimasaken som skaper de store problemene. Nullutslippsforskriften sier at cruiseskip og ferger skal seile utslippsfritt i norske verdensarvfjorder innen 2026.

Forslaget ble vedtatt av Stortinget i 2018. Dette skulle føre til «positive ringvirkninger for lokalbefolkning, turist- og reiseliv, miljø- og klima, og for maritim bransje», mente stortingspolitikerne.

Flere cruise-bygder protesterte og ville utsette fristen til 2030, uten å få gehør. For bygder som i stor grad lever av turisme ser ikke det positive i å nekte turistene adgang sjøveien.

Aurland kommune har utarbeidet et noe mykere forslag som vil gi kommunen litt bedre tid til å tilpasse seg de nye klimakravene.

I mars drog ordførar Trygve Skjerdal (Sp) i eigen person til departementet for å overlevere den «mindre rigide» Miljøpakken til klimaminister Espen Barth Eide (Ap).

– Rapporten fekk mange lovord, men lite tilbakemeldingar på om han vert lagt til grunn i det vidare arbeidet, sier Skjerdal til NRK.

Vil du ha dyr strøm, ødelagt natur eller skuffede klima­politikere?

Ap får støtte av Høyre

Monica Finden er gruppeleder i Aurland Høyre, og mener det er krise hvis kommunen mister cruisetrafikken allerede i 2026.

– Om dei negative konsekvensane er større enn gevinsten ved verdsarvstatusen, så bør vi gjere det vi kan for ikkje å ha statusen lenger, sier Finden.

Også i Geiranger, litt lenger nord, er det tegn til at den samme debatten kan være på veg.

– Vi har sett at debatten rundt verdsarv vil kome, men ventar den endelege høyringa frå Klima- og miljødepartementet, sier havnesjef Rita Berstad Maraak.

Oppgitte lokalpolitikere er misfornøyde med hvordan Stortinget har behandlet denne saken., og Aurlands ordfører Skjerdal sier det er politikerne på Stortinget som rir kjepphester og bruker verdensarvstatusen som «syndebukk og hoggestabbe for politisk uklokt prinsipprytteri».

Verdensarvstatusen har stor betydning for disse små kommunene, men hvis de ikke kan ta imot cruiseskip, forsvinner store deler av inntektene til lokalmiljøet.

Skjerdal er klar på at Aurland helst ønsker å beholde sin status, som har stor verdi.

– Verdsarvstatusen er ikkje eit abonnement du ringjer for å seie opp. Dersom vi oppfører oss slik at UNESCO tek frå oss statusen, vil det setje både nasjonen Noreg og kommunen Aurland i eit særs flautt lys.

– Verdsarvstatusen skal vi verne om, så får vi heller vurdere å skrote rikspolitikarar.

Det siste forslaget er det nok mange langs Norges kyst som kan nikke anerkjennende til.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.