Cruiseskip ved Revierkaia i Bjørvika i Oslo. Foto: Paul Kleiven / NTB

MDG vil fjerne alt av fasiliteter for cruiseskip i Oslo, slik at denne trafikken tar slutt. Venstre kaller forslaget symbolpolitikk. Forslaget vil bety store tap av turistinntekter.

Det ytterliggående MDG lanserer stadig nye forslag til hvordan de vil «utvikle» Oslo, om partiet skulle få fire nye år i maktposisjon.

Partiet har de siste åtte år sittet i byråd sammen med Ap og SV, og har i denne perioden gjennomført en rekke svært omstridte forslag.

NTB melder om det nye påfunnet fra MDG,

– Det blir helt slutt på cruiseskip i Oslo dersom MDG vinner valget, og det skal vi gjøre ved å erstatte områdene med for eksempel badeplasser, lekeplasser grøntområder og lignende tiltak som gjør byen bedre å bo i, sier Sirin Stav, miljøbyråd i Oslo og førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) til VG.

Hun sier at kampen mot cruiseskipene er en av de viktigste for partiet hennes etter valget 11. september. Det vil MDG gjøre ved å fjerne fasilitetene for at skipene skal kunne legge til kai i Oslo.

Et slikt tiltak vil bety tusenvis av færre turister til Oslo, og store inntektsbortfall for ulike næringer i byen. MDG har ikke lagt frem noe forslag til hvordan dette skal oppveies.

Det er allerede bestemt at to av Oslos fire cruisekaier skal fjernes, mens det ikke vil bli bygd ny cruisekai på Filipstad når området bygges ut. MDG vil også fjerne Revierkaia i Bjørvika, som da blir den siste gjenværende kaia.

Venstre kaller forslaget symbolpolitikk, og vil heller ha en differensiert havneavgift – altså en ulik avgift for ulike skip.

– Skipene som forurenser skal betale blodpris, mens de grønne skal få legge til billigere. Dette er allerede gjort i byer som San Francisco, og det fungerer litt på samme måte som elbiler som får billigere passering i bomringen, sier Venstres førstekandidat Hallstein Bjercke.

Også Venstre har markert seg som et parti med det mange oppfatter som temmelig ytterliggående og livsfjerne såkalte klimapolitikk. Men de er likevel ikke havnet like langt utpå den ekstreme aksen som MDG.

MDG et parti som er i motgang på alle målinger. Velgerne har rømt fra partiet de siste par år, i takt med at flere har sett hva partiet i realiteten står for.

I motgang er det naturlig at et parti forsøker å skape blest og oppmerksomhet med nye utspill.

Spørsmålet er hvor mange nye stemmer man kan hente gjennom stadig mye forbud, begrensninger og innskrenkninger som rammer andres friheter.

Nettopp lansering av nye, autoritære grep er gjennomgående i MDGs politikk, et parti som gang på gang viser seg å stå for det motsatte av frihet.

Mange vil mene at den delen av velgermassen som støtter den typen totalitær-grønn politikk, allerede befinner seg inne i folden av MDG-velgere.

Les også: 

MDG-Trædal vil gjøre byen enda trangere, og ser for seg «timinuttersbyen»

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.