Stockholm sentrum. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT / NTB

Bensin- og dieselbiler forbys i deler av sentrum i Stockholm fra og med 2025. Dette har lenge vært en flaggsak for grønne politikere i den svenske hovedstaden.

Stockholm kommune styres av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, og disse rødgrønne partiene er nå blitt enige om det nye bilkravet.

– Målet er å skape et bedre luft- og lydmiljø for dem som bor her, sier trafikkborgarråd Lars Strömgren fra Miljöpartiet til SVT.

Partiet har også fremhevet klimaargumenter i denne sammenhengen.

NTB-TT melder om saken.

Området som omfattes av forbudet, er 20 kvartaler stort. I utgangspunktet blir bare elbiler og gasskjøretøyer med lave utslipp tillatt her. For tyngre kjøretøyer tillates også ladehybrider med lave utslipp.

Påfunnet vekker motstand og frustrasjon både hos deler av byens befolkning og i det politiske miljøet i Stockholm kommune.

Opposisjonen er sterkt kritisk til endringen. Man mener det er temmelig meningsløst.

– Dette er ideologisk symbolpolitikk, sier Dennis Wedin fra Moderaterna.

Tilsvarende forbud er også foreslått i Oslo, med det avtroppende byrådspartiet MDG i bresjen. Men noe endelig vedtak er ikke gjort.

Mange håper et slikt nokså ytterliggående forslag vil falle bort etter at et borgerlig byråd overtar i hovedstaden, men dette er så langt uavklart.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.