En tigger på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

SV fikk ikke flertall for å oppheve lokale tiggeforbud. Regjeringen, sammen med Fremskrittspartiet og Høyre, stemte ned forslaget. Dermed er det fortsatt mulig å forby tigging lokalt.

SV har lenge vært opptatt av å ivareta tiggerne, og motarbeidet alle forslag om tiggeforbud. Disse tiggerne er i stor grad fra land sørøst i Europa. Mange mener at deres virksomhet for det meste er organisert av bakmenn.

Derfor har flere partier og politikere ønsket begrensninger i adgangen til å tigge på offentlig sted her i landet.

Og i 2014 stemte Sp, Høyre og FrP igjennom et forslag om at kommunene selv kunne velge å innføre lokale tiggeforbud. Det var imidlertid kun de fire kommunene Nordre Follo, Nissedal, Aurland og Bjørnafjorden som innførte slike forbud.

Nå kom uansett SV på banen igjen, og ville fjerne denne muligheten til å forby tigging. Men NTB kan fortelle at SVs forslag om å frata kommunene en slik adgang, har blitt nedstemt i Stortinget.

Tiggernes sak engasjerer åpenbart SV sterkt, og SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland sier til NRK at han er rasende på regjeringspartiene:

– Vi mener det er en grunnleggende rettighet å kunne be om hjelp og be andre mennesker om penger hvis man selv mener man har behov for det. Et forbud mot tigging er menneskefiendtlig.

I en e-post skriver Kamzy Gunaratnam (Ap) i justiskomiteen at det ikke er Arbeiderpartiets linje å møte sosial nød med straff, men mener lokale tiggeforbud ikke er et stort problem.

– Adgangen for kommuner til å innføre kommunale tiggeforbud brukes så godt som ingen steder, og det sies jo også i saken at forbudet i realiteten er sovende. Vi anser ikke dette som et stort problem, skriver hun i en e-post til NRK.

Saken skal opp til debatt i Stortinget førstkommende tirsdag.

Det rødgrønne byrådet i Oslo har ikke ønsket et tiggeforbud i hovedstaden. Derfor kan SVs stortingsrepresentanter fortsatt glede seg over å se rumenske og andre tiggere sitte utenfor butikker, ved T-banestasjoner og andre steder i byen.

Document har omtalt tiggingen ved flere anledninger, her i en sak fra noen år tilbake:

Tigging og dumhet

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.