Nytt

Erna Solberg sier regjeringen står fast på sitt forslag om å forby tigging: – Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

Statsminister Solberg sier folk må tenke over at man kanskje støtter organisert kriminalitet ved å gi til tiggere.

Statsminister Erna Solberg under sitt besøk i Tyskland i november. Foto: Reuters/Axel Schmidt

NRK Brennpunkts dokumentar «Lykkelandet» avslørte tirsdag at bakmenn håver inn millioner på mafiavirksomhet: prostitusjon, narkotika og organisert vinningskriminalitet i Bergen.

NRK fulgte «tiggermiljøet» i byen i over to år, og fant et stort rumensk nettverk.

– Jeg reagerer sterkt på dette. Samtidig er ikke dette noe nytt, og problemene påpekte vi også før valget i 2013, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

– Er nordmenn naive som gir til tiggere?

– Jeg vil ikke kalle nordmenn naive. Det er godt å ha et godt hjerte, men man må kanskje tenke gjennom at man støtter opp rundt organisert kriminalitet og ikke om et enkelt menneske i en vanskelig situasjon, svarer Solberg.

Bilde fra «Prinsen» sin Facebook-side.

Hun understreker at Høyre fortsatt ønsker et forbud mot tigging, men at det hittil ikke har vært flertall for et slikt forbud i Stortinget.

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt, sier Solberg til NRK.

– Forbud er feil vei

Kirkens Bymisjon tror et forbud mot tigging er feil vei å gå.

– Et tiggeforbud vil gi et annet gatebilde i noen dager, men utnyttingen av mennesker vil bare finne andre måter. Det vil være mer skjulte måter, og det vil ikke være bedre for samfunnet vårt, sier seniorrådgiver i Kirkens Bymisjon, Børre Arnøy.

Karin Andersen (SV) mener «Lykkelandet» dokumenterer grov, organisert kriminalitet som må prioriteres høyere av politiet. Men et tiggeforbud er hun imot.

– Alt som vises i dokumentaren er allerede ulovlig. Vi trenger ikke et tiggeforbud for å bekjempe det. Regjeringen vil nok en gang heller gjøre fattigdom mindre synlig. De burde bekjempe de kriminelle, ikke de fattige, sier Andersen.

Norge opphevet det nasjonale forbudet mot tigging i 2005. Den rødgrønne regjeringen avviste i 2013 å forby tigging. I stedet ble politiloven endret slik at kommunene i sine politivedtekter kunne sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og registrere pengeinnsamlere.

Høyre/Frp-regjeringen gikk inn for at hver kommune skulle kunne forby tigging. I fjor vedtok Stortinget en endring av politiloven som åpnet for kommunale tiggeforbud. Vedtaket ble gjort med Senterpartiets støtte og innført fra 1. juli.

 

NRK: Solberg reagerer sterkt på tigger-dokumentar