Regjeringens ti-millionerspakke for roma-tiggere ble utlyst mandag. Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og Norsk Folkehjelp vil søke om midler for å bygge dusjer, toaletter og overnattingssteder til tiggerne.

Røde Kors vil sammen med Kirkens Bymisjon søke om penger til å etablere et overnattingstilbud for tiggere.

– Vi ser på om vi kan søke om midler til midlertidig husly. Det vil være i permanente boliger – det er ikke aktuelt å sette opp telt, sier kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum, til VG.

– Vi håper å komme i gang så snart som mulig. Behovet er her nå – mennesker trenger hjelp nå, legger han til.

Kirkens Bymisjon hadde håpet pakken hadde kommet tidligere, så tilbudene hadde vært klare når storinnrykket av tiggere kommer.

Kristelig Folkeparti venter også utålmodig. Ingen ser ut til å spørre seg om velgerne er av samme mening. KrF balanserer på kanten av sperregrensen.

I en pressemelding understreker departementet at tiltakene skal være til hjelp for enkelttiggere, men de «skal ikke fremme tigging». Dusj – og toalettfasiliteter, bistand om regelverk og arbeid samt kortvarig overnatting trekkes frem som eksempler på tiltak de kan støtte.

Regjeringen ved justisdepartementet mener at norske myndigheter har plikt til å hjelpe rumenske tiggere med sosiale tiltak. Et forbud ville kunne føre til prostitusjon og kriminalitet. Har ikke statssekretær Pål Lønseth fått med seg at dette allerede er en del av roma-tiggernes hverdag? At Ap så sterkt identifiserer seg med de som mener at Norge må gjøre noe for tiggerne, kan synes merkelig i en valgkamp. Roma-tiggere er ingen vinnersak. Har ikke Ap registrert det?

Røde Kors mener det imidlertid er strengt nødvendig med andre tiltak.

– Vi registrerer at dette er mennesker som lever under svært uverdige forhold: uten husly og uten enkle ting som et toalett eller mulighet til å vaske seg. Som humanitær organisasjon kan vi ikke snu ryggen til det, sier Mjærum.

Også Norsk Folkehjelp og Frelsesarmeen varsler at de vil søke om midler fra «tigger-pakken». Frelsesarmeen vil søke om finansiering av allerede eksisterende tilbud, eventuelt en utvidelse av disse. I Oslo vil det si dusj, mat, klær og veiledning om arbeid og rettigheter.

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10117449