NRK Brennpunkt sendte i går en dokumentar om tigging, prostitusjon og narkosalg i Bergen som var oppsiktsvekkende politisk ukorrekt. Gjennom to år har et team fulgt rumenere i Bergen og delvis Stavanger og Oslo – på nært hold. Det de avslører er omfattende kriminalitet og et dobbeltspill der rumenere – såvidt vi kunne se roma – utga seg for fattige, men i virkeligheten svømte i penger.

Det vil si: Lederne svømmer i penger, ikke fotfolket, ikke de rumenske jentene som må prostituere seg.

Brennpunkt hadde vært i hjemlandsbyene i Romania der det ene luksushuset etter det andre lå som perler på snor langs hovedgaten. Alle i nærheten av byen Targu Jiu, en by på rundt 100.000 innbyggere. Alarmen hadde gått, de visste godt hvem de fremmede ansiktene var, selv om de kom i en bil med rumenske skilter. De norske kvinnelige journalistene fikk beskjed om å pelle seg vekk. Da de oppsøkte politiet sto en mann og hørte på. Politimannen ville ikke si noe. Tiggermiljøet – det er riktigere å kalle dem mafia – har kontroll, både i Norge og Romania.

De rumenske klanene har hatt lang tid på å etablere seg i Norge, i dette tilfelle Bergen. De driver ikke med kriminalitet i Romania, forteller politiet i Targu Jiu. Men så snart de forlater Romania trer nettverket i funksjon. Norge har latt dem etablere seg i norske byer.

I 2015 slo politiet til mot et tiggermiljø i Bergen. I ett hus fant politiet 40 personer
fordelt på 2 leiligheter, flere barn. Nettverket kom fra byen Bacau i Romania. Politiet etterforsker nå – det rumenske prostitusjons- miljøet og tiggermiljøet. Han politiet mener er hovedmannen, hadde vært i Bergen lenge.

Det uvanlige med Brennpunkt-dokumentaren er at NRK har gått tett på. De har etablert seg i et hus tvers overfor hovedhuset, og filmet strømmen av mennesker ut og inn. På en formiddag går 25 forskjellige mennesker inn og ut av et vanlig bolighus i Bergen. NRK avslører tre hus fulle av mennesker som driver samme – på amerikansk kalles det racket – en blanding av dop, prostitusjon, tigging, og bladsalg.

Mot slutten intervjues en politikvinne, Linda Ervik, som arbeider spesielt med tiggerbandene. Man forstår at arbeidet er tidkrevende. – Vi kan ikke basere oss på bilder, vi må ha bevis, sier Ervik.

Men alle våkne samfunnsborgere vet at det offentlige har mange verktøy til rådighet hvis de vil stanse uønsket virksomhet. Et opplagt tiltak er bygningskontrollen. Hvor mange mennesker bor i huset? Det finnes grenser for hvor mange du kan pakke inn i et hus. Bruk brannforskriftene. Hva med rømningsveier? Hva med vann og kloakk? Hva med leieinntektene? Oppgis de? Svart økonomi? Skattemyndighetene har mange kort på hånden.

Hvis myndighetene vil kan de gjøre livet svært ubehagelig for den eldre kvinnen som leide ut huset til gudsønnen, som kalte seg selv kongen. Norske nordmennn ville aldri fått holde på på denne måten, med hallikvirksomhet.

«Gutta» klarer ikke la være å skryte av inntektene, gullkjedene og de store seddelbuntene. De legger ut bilder på Facebook, og det gjør at NRK kan identifisere husene de opererer fra, både i Bergen og Romania.

Roma er hands off i Norge. Det har politiske myndigheter og kommentariatet bestemt. Per Fugelli har gått i bresjen for de husløse og kalt det en skam at de ligger under Sinsen-brua.

Men husløsheten er også en fasade, en kulisse som tjener et formål, liksom bladsalget er det. Da kongen og hans familie brøt opp fra Bergen og reist til Østlandet utga de seg for husløse. Atle Grønsund fra Refugees Welcome i Hønefoss sto frem i lokalavisen og fordømte nordmenns hjerteløshet. Han ga dem tak over hodet. Han ble lurt trill rundt, mannen han ga husly hadde råd til å bo hvor han ville.  Så lettlurte er en bestemt type nordmenn.

Lørdag søkte Refugees Welcome To Ringerike bosted for seks husløse. (…) Men mannen han ga husrom, har lagt ut en rekke pengebilder på nettet. Og han har til mat. For han har kjøleskapet fullt av penger.

Så lettlurte er også NRK og norske medier, dvs kan man påberope seg å bli lurt når man vil bli lurt? Mediene har vært ivrige mikrofonstativ for tiggernes rett til å være slaver, for det er det de er. Hvem husker ikke Runar Henriksen Jørstads Dagsrevy-innslag om den stakkars romkvinnen som Jørstad må ha visst var dømt for medvirkning til voldtekt av egen datter?

Det er mediene som har sørget for å holde liv i mytene om tiggerne som fortjener hjelp. Man har unnlatt å avsløre bakmennene, og dermed blitt medspillere for bakmennene.

Jørstad/Dagsrevy-innslaget fra 2013 bekreftet forestillingen om romatiggerne som ofre, og det er dette bildet mediene har holdt fast i alle år. Det har gitt politikernes unnfallenhet ryggdekning. Politiet har advart, men ikke blitt hørt.

Det som fremkomme i Brennpunkt er organisert og omfattende kriminalitet. Kriminalitet på et nivå som har store samfunnsmessige konsekvenser.

Politiet sier de må ha bevis, men hvis Brennpunkt kan bruke Faceook, hvorfor ikke politiet?

Én filmer ut av vinduet og legger det ut på Facebook.

Da finner vi et tredje hus.

Ingen i jobb.

Men pengene flyter.

Vi har kartlagt dem over lang tid.

Vi kan spore dem fem år tilbake.
Da begynte de å vokse.

Det er et nettverk som henger tett sammen.

Nær 30 av dem er menn i lederposisjoner. Andre er løpegutter,
sjåfører og tilretteleggere.

Og noen er sex-slaver. Kirkens Bymisjon forteller at det er mye vanskeligere å komme i kontakt med de rumenske ungjentene enn det var med nigerianske prostituerte. De tør ikke. Det står alltid en mann i nærheten og passer på.

Bymisjonen har hjulpet en jente som har brutt ut. Hun er på hemmelig adresse, men så
dårlig at hun ikke kan intervjues. Hun vet ikke om hun vil vitne mot bakmennene. Hun er livredd.

Nettverket er så stort at hun ikke føler seg trygg i noen by i Europa.

De samme mennene står og henger ved Nationaltheatret stasjon og er på plass hver eneste morgen. Da er tiggerne plassert rundt om i byen. Vi som passerer dem hver morgen og kveld ser hvor lenge de sitter og hvor lite de tar inn. Det er moderne slaveri og Raymond og Lippestad lar de holde på. Er det noen som tror at det er kvinner i skjørt og gamle menn som får beholde pengene?

Nettverkene er så utbredt at kvinnene ikke tør bryte ut. De frykter at de blir funnet enten de skjuler seg i Norge eller Romania. Brennpunkt får en av dem som har turt å rømme, til å snakke ut. Hun er knust og vet ikke om hun har noen fremtid. Lever med piller og angst.

Og det er flere jenter, utelukkende rumenske jenter. De fleste er knyttet til det samme
nettverket, til de samme husene. De selger seg mens bakmennene føler med.

Dette nettverket kontrollerer hele gateprostitusjonsmarkedet i Bergen. De venter og samler inn
penger som jentene tjener.

Tiggerne er bevisene på vår toleranse og godhet. Men jentene betaler prisen for vår godhet. Gjør det at politikerne har en skam som gjør at de ikke ønsker å skjule den sannheten Brennpunkt avslører? Det er dette de har gått god for. For den som har villet se, har dette mønsteret vært synlig lenge. Politiet har sagt det samme. Nå er politikerne, mediene og de gode våpendragerne grundig avslørt.

Mønsteret er er det samme i Oslo som i Bergen, sier Brennpunkt, men den forskjell at miljøene i Oslo er mye større og bandene flere.

Hvorfor hører vi da ikke mer om Oslo, hvor også riksmediene holder til? Er det fordi «toleransen» i Oslo er mye større, eller skal vi heller bruke to andre ord: Likegyldigheten og opportunismen?

Med så mye penger i omløp bygges det strukturer og etableres forbindelser som utgjør en trussel. Heller ikke det norske samfunnet er motstandsdyktig mot korrupsjon. Den begynner med at bosatte i Norge får tilbud som er så gode at de er umulig å avslå.

Bakmennene legger ut stadig nye pengebilder på nettet. De tjener millioner. Og overfører via pengebyrå,
altså utenom banksystemet. Det er sendt 100 millioner kroner fra privatpersoner i Bergen til privatpersoner i Romania de siste fem årene.

På landsbasis er det ført ut over 700 millioner kroner. Tallene er hentet fra Valutaregisteret.

Romania er det landet i Europa det overføres mest penger til utenom det offisielle banksystemet.

100 millioner bare fra Bergen på fem år? Hvorfor har ikke noen slått alarm før? Hvorfor bruker ikke myndighetene tallene fra Valutaregisteret?

I tillegg kommer beløpene som smugles ut:

Mye går også ut helt i det skjulte. Og norske penger dukker opp Romania.

De på toppen av nettverket i Bergen blir rike. Vi ser stadig nye menn, og finner dem på nettet. Hovedmennene henger tett sammen. Vi finner også de prostituerte, – med bånd til bakmenn. Disse har vært i Bergen og jobbet
for nettverket de siste to årene. Vi teller over 100 personer.

Tallet på utviste forteller at politiet har en nesten håpløs jobb. Hvor mange er gjengangere?

Selv med ganske tydelige bilder vil de ikke erkjenne at det er dem. Det er tunge saker å etterforske.

De siste to år er nær 1000 rumenere utvist fra Norge for kriminalitet. De topper utvisningsstatistikken.

Justisminister Per-Willy Amundsen blir spurt om han vil foreslå et tiggerforbud. Men nei, Amundsen vil ikke det. Han sier FrP har forsøkt før uten å få tilslutning. Nå vil ikke justisministeren foreta seg noe før de andre kommer etter.

Tror Amundsen at man slutter å være politiker som justisminister? Her får han en gratis lissepasning fra NRK. Han kunne bare dundret ballen i mål: Her får seerne se hva tiggingen er et skalkeskjul for: Massiv kriminalitet og menneskehandel.

Det finnes ingen politiker som tør å forsvare tigging etter dette programmet.

Amundsen burde sagt: Justisministeren vil legge frem et nytt forslag om kort tid. Gad se hvilke argumenter de ville bruke som skulle forsvare tigging etter denne dokumentaren.

https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt