Det var en jevn strøm av tyverier fra berusede menn i Bergen sentrum før dokumentaren ble sendt. Kvinnene i nettverket stakk av med både pinkode og lommebok, enten i kiosker eller ved en minibank som her. Fenomenet er nå helt forsvunnet. (Foto: politiet)

Etter NRK-dokumentaren «Lykkelandet» har gatebildet i Bergen endret seg drastisk. Politiet melder om færre prostituerte, ingen pinkodetyverier og halvering av vinningskriminaliteten.

I Brennpunkt-dokumentaren fulgte NRK «tiggermiljøet» i Bergen og avdekket et stort nettverk som også drev med helt andre ting enn tigging. Bakmenn håvet inn millioner på prostitusjon, dop og tiggerkopp.

– Det har endret seg totalt. Dagen etter at dokumentaren ble vist, forsvant alle prostituerte i Bergen, sier visepolitimester i Vest politidistrikt, Olav Valland til NRK. – Og bare et fåtall har kommet tilbake, forteller han.

NRK sendte Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» i april. Dokumentaren avdekket et organisert, kriminelt nettverk i Bergen, som drev med prostitusjon, tyveri, salg av narkotiske tabletter, samt tigging.

Dette bildet av «kongen» ble lagt ut på Facebook i mai. Den nederste bunken er 50 eurosedler, mens den øverste er 100 eurosedler. (Foto: skjermdump/NRK)

Fra sommeren 2016 opererte 30 gateprostituerte, samt en rekke tiggere, som prostituerte i Bergen. På en kveld observerte NRK nær 40 kvinner som solgte sex, midt i Bergen sentrum. I dagene og helgen etter sending av «Lykkelandet» var det ingen gateprostituerte igjen, forteller Valland til NRK.

«Lykkelandet» er den mest sette dokumentaren på NRK noensinne, med over en million seere. Den avdekket et stort rumensk nettverk som kontrollerte gateprostitusjonsmarkedet i Bergen i 2016 og deler av 2017.

NRK skriver at en del av bakmennene forsvant allerede i mars, da Brennpunkt konfronterte sentrale personer i nettverket.

Prostituerte og sentrale tiggere forsvant umiddelbart etter at dokumentaren ble sendt 18. april.

NRK har fulgt dem videre på Facebook, og vet at de nå har etablert seg i andre europeiske byer.

Også tiggerne knyttet til nettverket har fulgt med ut av landet, og dukker opp sammen med bakmenn på festivaler, blant annet i Danmark.

Halvert vinningskriminalitet

En oversikt fra Vest politidistrikt viser at saker knyttet til vinningskriminalitet blant rumenske og bulgarske statsborgere er halvert etter sending av «Lykkelandet», sammenlignet med samme periode i fjor.

Det kriminelle nettverket i Bergen drev utstrakt pinkodetyveri, i all hovedsak fra berusede menn. De tømte siden bankkontoene til ofrene.

Politiet forteller at de tidligere hadde en jevn strøm av slike saker, men nå er det slutt.

– Så langt i år har vi ikke registrert saker knyttet til pinkodetyveri blant rumenere, sier visepolitimester Valland.

Betydelig færre tiggere

Både politiet i Bergen og Utekontakten melder om betydelig færre tiggere i Bergen denne våren og sommeren enn tidligere år.

De aller fleste fra det kriminelle nettverket forlot Bergen i vår, men noen ble igjen og i løpet av juni kom noen flere tilbake.

Nettverket som avdekkes i «Lykkelandet» er ikke unikt. I juni i år ble over 35 personer pågrepet i Romania siktet for menneskehandel og hvitvasking av penger.

Pågripelsene kom etter et omfattende internasjonalt etterforskningsarbeid, koordinert av Europol. Politiet mener bakmenn har utnyttet en rekke jenter til prostitusjon i flere land i Europa.

De totale beslagene og kartlagte pengetransaksjoner i denne saken beløper seg til nær 50 millioner kroner.

Nettverk i Stavanger og Bergen

I 2015 rullet politiet opp et nettverk i Bergen. To personer er i tilknytning til denne saken er dømt for menneskehandel. Han politiet mener er hovedmannen er på frifot i Tyskland. Nettverket i «Lykkelandet» tok over i Bergen da dette nettverket ble oppløst av politiet.

I 2015 avslørte også politiet i Stavanger et nettverk knyttet til narkosalg, tigging og prostitusjon. Felles for disse nettverkene er at de har forgreininger over hele Europa, skriver NRK.

 

NRK: Prostitusjonsmiljøet forsvant over natten

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂