Sakset/Fra hofta

Rumenske tiggere driver narkotikasalg under dekke av å være bladselgere, viser en rapport Agder politidistrikt har laget. Venstres bystyrerepresentant Petter Benestad er overrasket.

Overfor Fædrelandsvennen, som skrev om saken i forrige uke, beskriver politiet smugling og salg som et omfattende problem. Rapporten som er intern, oppgir at et fåtall menn styrer smugling og salg av piller, og sper på inntektene med hallikvirksomhet og menneskehandel.

– Når vi skriver «omfattende» betyr det at dette ikke er noe engangstilfelle. Jeg kan ikke si noe om hvor mye narkotika eller hvor mange aktører det er snakk om, sa Gordon Petterson, leder av Felles enhet for forebygging, etterretning og etterforskning i Agder-politiet, til Fædrelandsvennen forrige uke.

For den som har fulgt med i samfunnsdebatten noen år, burde ikke dette komme som noen overraskelse.

I documents arkiv har vi 101 saker om tigging, men for de som bare følger hovedstrømsmediene, kan de spole tilbake til NRKs utmerkede dokumentar «Lykkelandet», som ble sendt i april 2017, og som fortsatt er tilgjengelig på statskanalens nettsider. Venstres bystyrerepresentant, Petter Benestad, er like fullt overrasket.

Fædrelandsvennen skriver:

– Det at det nå viser seg at det er mer organisert kriminalitet blant tiggerne enn det som tidligere har vært kjent, det overrasker i hvert fall meg. Foreløpig synes jeg det er litt diffust hvor omfattende problemet er, hvor mange tiggere det gjelder. Hvordan politikerne skal håndtere saken videre, avhenger av orienteringen i formannskapet, sier Benestad.

«Tilrettelegging»

«Tilrettelegging» synes å være det nye in-ordet i sørlandsbyen (Documents uthevelser):

Politikeren påpeker at nye opplysninger kan få konsekvenser for hvordan byen skal tilrettelegges for tigging.

– Hvis problemet omfatter et par tiggere, så regner jeg med at politiet håndterer dette selv. Hvis det derimot viser seg at nesten alle tiggerne er involvert i kriminalitet, bør det få konsekvenser, sier han.

– Kan det i så fall være aktuelt å fjerne tiggerne fra Markens?

– I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt, men dette er noe politisk ledelse da må drøfte med politiet. Det er svært uheldig hvis mange av disse driver med omsetning av narkotika og tilrettelegging for prostitusjon, sier Benestad.

Fungerende ordfører i Kristiansand kommune Jørgen Kristiansen (KrF) sier til Fædrelandsvennen at han har hatt inntrykk av at det har vært lite kriminalitet blant rumenske tiggere, og han vil derfor ikke kommentere saken før politiet har orientert formannskapet.

Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Mette Gundersen, mener politiet må sette inn ressurser på å ta bakmennene, mens Frps gruppeleder Stian Storbukås sier til avisen at han nå forventer at politikere som i årevis har redusert tiggerproblemet til et fattigdomsproblem, nå innser alvoret og innfører et forbud mot tigging.

Noe av det samme sa Statsminister Erna Solberg våren 2017:

Erna Solberg sier regjeringen står fast på sitt forslag om å forby tigging:

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

Men med Venstres og KrFs inntreden i regjeringen Solberg, ble nok det forslaget gravlagt. I den politiske plattformen fra Granavolden gjensto kun et punkt om at Regjeringen vil «opprettholde kommunenes adgang til å innføre lokale regler for tigging».

Da gjenstår det kun å se hvordan lokalpolitikerne i Kristiansand vil tilrettelegge for fortsatt tigging.

 

Takk til leser for tips! Document er takknemlig for alle tips, selv om vi ikke rekker å følge opp alt, så tips oss gjerne.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Les også

Les også