Skjermdump fra NRK Brennpunkts dokumentar «Lykkelandet», som tok for seg organisert kriminell virksomhet blant sigøynere i Bergen.

Politiet i Bergen mistenker at ei 16-årig jente skulle tvinges til å selge sex, og har siktet elleve rumenere for menneskehandel. Hvem velger bergenspolitiet å løfte pekefingeren mot? Bergens menn.

Elleve personer fra Romania, høyst trolig er samtlige romfolk, ble pågrepet i en omfattende aksjon lørdag kveld i Bergen og på Askøy. Politiet mistenker at den unge jenta skulle tvinges til prostitusjon. Mange av de elleve, muligens alle, er i slekt med jenta. Dette er et ikke ukjent fenomen blant romfolk fra Romania; at man tvinger sine egne unge jenter ut i prostitusjon. Dagsrevyens sak om romkvinnen som medvirket til voldtekt av sin egen 11-årige datter ble i sin tid avkledd av Document. «Gapet mellom pressens synes-synd-på og refsing av publikum var stort, uvirkelig stort», skrev vi den gang.

Sakene er ikke direkte sammenlignbare, men trangen til å refse publikum er den samme.

De gjentatte tilfellene av at romfolk prostituerer sine egne barn er en stygg praksis, og siktelsen er tilsvarende alvorlig: grov menneskehandel. Strafferammen er ti års fengsel.

Dette er bakteppet når bergenspolitiet sent søndag kveld uttaler seg til VG: Politiet ber Bergens-menn skjerpe seg – 11 siktet for grov menneskehandel i Bergen:

– Det er en alvorlig sak. Jeg vil også si at det er trist at voksne menn i Bergen kan finne på å kjøpe sex fra så unge jenter. Det er trist at det er et marked for noe slikt her i byen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Vest politidistrikt.

Vi tar det én gang til: Romfolk ville selge sitt eget familiemedlem, en 16-åring, på gata, og det første bergenspolitiet tenker på, er å kritisere bergenserne.

For det er jo bergensernes skyld, selvsagt. Man må for guds skyld ikke si noe negativt om den som er siktet for grov kriminalitet. Kanskje særlig siden de siktede tilhører en minoritet?

I aksjonen lørdag kveld fant politiet den 16-årige jenta, sammen med flere rumenske kvinner som politiet kjenner fra prostitusjonsmiljøet i Bergen.

«Christoffersen ønsker ikke å svare på hvor lenge jenta har vært i Norge, og om hun allerede har vært tvunget til å gjennomføre sexsalg», skriver VG mandag morgen.

Det er altså ikke sikkert at det kriminelle nettverket hadde rukket å prostituere henne. Likevel er det maktpåliggende for bergenspolitiet å refse imaginære, fremtidige sex-kjøpere.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!