Statsadvokat Rudolf Christoffersen sier til Journalisten.no at utelatelsen av dommen for salg og medvirkning til barnevoldtekt bare var den groveste av mange feil i NRK-journalist Runar Henriksen Jørstads sterkt kritisable reportasje. I tillegg til fortielsen av dommen og flere faktafeil, bagatelliserer NRK og Jørstad andre alvorlige straffbare handlinger mot mindreårige:

Han viser blant annet til at den dømte kvinnen i innslaget kommer til orde på at hun ikke har gjort noe som skulle føre til fengsel i 2 år og 4 måneder. Denne tiden viser imidlertid til hvor lang tid hun soner, og ikke hva dommen faktisk er på. Den er nemlig på 3 år og 6 måneder. Men det opplyser ikke NRK.

– Det betyr også at NRK nedgraderer alvoret i saken ved ikke å opplyse om den faktiske dommen, sier Christoffersen.

Han legger til at romkvinnen er domfelt for menneskehandel med flere barn som ikke er hennes egne.

– Omfanget av menneskehandelen er således vesentlig større enn utnyttelse av egen datter.

I den tendensiøse reportasjen opplyser Jørstad at Mirela Mustata er ferdigsonet i februar, men nevner ikke at rumenske myndigheter har bedt om få 38-åringen utlevert til avsoning av en dom på fire år for bedrageri i Romania. Hvor det i Jørstads artikkel hos NRK heter:

Når Mirela snart kommer hjem til landsbyen hun bor i, venter ingen jobb. Selv om hun er dømt for menneskehandel, må hun snart reise ut av Romania for å skaffe penger til familien.

Skal hun i stedet rett over i ny soning i hjemlandet.

Statsadvokaten reagerer også kraftig på NRKs identifisering og fremstilling av Mustatas 17 år gamle svigerdatter. Jørstad unnlater å opplyse om at svigerdatteren ble giftet bort som 13-åring og at hennes mann – Mustatas 21 år gamle sønn – ble dømt sammen med moren for å ha utnyttet henne.

– NRK Dagsrevyen lar en gjerningsmann «intervjue» sitt offer om en medskyldigs rolle i et overgrep mot henne uten at dette på noe vis fremgår i reportasjen, sier Christoffersen.

I reportasjen fremstiller imidlertid NRK og Jørstad overgriper og offer i det som omtales som norsk rettshistories største menneskehandelssak slik:

Han bor sammen med kona Izabela – som han er dømt for menneskehandel av, siden hun var under 18 år da det unge ekteparet reiste rundt i Norge sammen.

– Vi ble fengslet for menneskehandel helt uten grunn. Se, her står kona mi. Tror dere virkelig hun er et offer for menneskehandel?, sier Bobi.

I løpet av samtalen med NRK, ringer Mirela fra fengselet i Bergen. Hun ringer hjem et par ganger i måneden.

Også Izabela vil snakke med sin svigermor, som er dømt for å ha utnyttet blant andre henne.

– Ikke gråt, nå er det ikke lenge til de slipper deg fri. Du er uskyldig, sier Izabela.

I tillegg navnga NRK den 15 år gamle datteren som ble solgt og voldtatt da hun var 11 år gammel:

Han reagerer også på at NRK navngir datteren som er utsatt for voldtekt. Den nå 15 år gamle jenta bor nå i fosterhjem på ukjent sted i Sverige. Etter svenske myndigheters syn er hun «ureturnerbar» til Romania på grunn av fare for nye overgrep.

Mustatas forsvarer Vibeke Hein Bæra har ikke svart på Journalisten.nos henvendelser. I Jørstads reportasje i NRK Dagsrevyen uttalte Hein Bæra at hun syntes det er skremmende om Mustatas dom blir stående og at hun er urolig for hvilken presedens den vil få for senere saker.

Nyhetsanker Nina Owing, som introduserte den aktuelle reportasjen, bekrefter Elin Ørjasæters opplysning om at Runar Henriksen Jørstads tendensiøse innslag ble heftig diskutert internt før det ble sent i NRK Dagsrevyen 12. januar. Owing selv var kritisk, men ble åpenbart ikke hørt.

Journalist.no: Statsadvokat: Flere feil i NRK-reportasje

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂