Norske TV-seere ble lørdag vitne til et svært besynderlig innslag på NRK Dagsrevyen. Innslaget var om noen av de dømte i en sak fra Bergen tingrett, som omtales som den største menneskehandelssaken i norsk rettshistorie. Handlingene de involverte er dømt for karakteriseres av statsadvokat Rudolf Christoffersen som «så avskyelige og forkastelige at man aller helst ønsker å tro at de ikke har funnet sted».

NRK ser det åpenbart helt annerledes og rir derfor overgriperne og deres forsvarere – som har tjent nærmere 6 millioner på oppdraget – til unnsetning med gråtkvalte reportasjer:

«Mirela ble sammen med fem andre rumenere, deriblant hennes eldste sønn, dømt til fengsel av retten i Bergen tingrett i fjor sommer. De ble dømt for grov menneskehandel og for å ha utnyttet fire barn i alderen 13 til 17 år.

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å ta vare på barna mine. Jeg tok med datteren min til Norge så jeg kunne beskytte henne, sier Mirela.

Hun peker på bilder av de tre barna sine som hun har hengende på veggen i cella.

– Her ser dere Bobi, Cassandra og Arabu. Jeg ser på barna mine hver dag og gråter.

Mirela Mustata har bilder av familien på veggen i fengslescella si.
– Ikke sant at mamma utnyttet oss

Nå må barna hennes klare seg selv.

NRK-journalist Runar Henriksen Jørstad følger opp med hjertevarmende detaljer om hvor glade barna – hennes 21 år gamle sønn, domfelt i samme sak, og hans kone – som må klare seg helt alene blir da den domfelte moren ringer hjem til Romania:

I løpet av samtalen med NRK, ringer Mirela fra fengselet i Bergen. Hun ringer hjem et par ganger i måneden.

Også Izabela vil snakke med sin svigermor, som er dømt for å ha utnyttet blant andre henne.

– Ikke gråt, nå er det ikke lenge til de slipper deg fri. Du er uskyldig, sier Izabela.

Hun forsøker å trøste Mirela med at sannheten vil komme frem i ankesaken

Mustata, som Jørstad er på vennlig fornavn med, har imidlertid trukket anken i saken der bevisene både var sterke og omfattende. Blant annet foreligger det filmopptak som viser hvordan de tiltalte kvinnene puttet varer i skjørtene til barn. Likevel mener forsvarer Vibeke Hein Bæra at det er skremmende om dommen blir stående og enda verre: skaper presedens:

– Hun har ingen tro på at hun får en rettferdig rettergang, og nå velger hun heller å måtte leve med den dommen som hun mener er dypt urettferdig, sier Bæra.

Mirela har nemlig sonet ferdig dommen om en måned. Da kan hun reise hjem til Romania. En ny rettssak ville tatt lang tid. I tillegg kunne hun risikert enda strengere straff dersom kampen for frifinnelse ikke hadde ført frem i ankesaken.

– Jeg synes det er skremmende at denne dommen skal bli stående, og jeg er urolig for hvilken presedens den skal få for senere saker, sier Bæra

I motsetning til hva Hein Bæra føler er det å håpe, for merkelig nok ser statskanalen ut til å ha oversett en av de groveste handlingene Den gode, gråtende mor Mirela Mustata (38) og hennes medskyldige er dømt for:

En 38 år gammel rumensk mor er dømt for å å ha medvirket til voldtekt av sin egen datter. Datteren, som på dette tidspunktet var kun elleve år, ble holdt fast av flere menn og voldtatt gjennom en såkalt fullbyrdelse av ekteskap etter romfolkets tradisjoner.

Retten slår fast at moren medvirket til dette og at hun også fikk betalt for å gifte datteren bort.

– GRUSOMME SMERTER

Den nå 15 år gamle jenten sa følgende om episoden i et dommeravhør som ble spilt av i retten.

– Flere menn holdt meg, og jeg var veldig lei meg og gråt og hadde signalisert at jeg var imot dette. Og så hadde vi samleie.

– Jeg husker veldig godt at jeg hadde store og grusomme smerter, sa hun.

Og som om det ikke var nok at hun er blitt utsatt for kulturmisforståelser og påfølgende rettslige overgrep, så står ingen jobb klar og venter på Mirela Mustata når hun kommer hjem til Romania etter alle lidelsene i Norge – snart må hun altså ut på reise igjen for å skaffe penger til familien.

– Barna kommer til å bli med henne. Det er sånn romfolket lever, avslutter Runar Henriksen Jørstad sentimentalt.

Han glemmer å nevne at ikke alle barna kommer til å bli med denne gangen, for to av ofrene for Mustata og hennes medskyldige er plassert i fosterhjem og lever på hemmelig adresse i Norge og Sverige, mens to andre barn er returnert til Romania hvor de får oppfølging av lokalt barnevern.

Men kanskje er de fire barna så heldige at de ikke får inn NRK der de befinner seg, slik at de i det minste slipper vissheten om at der finnes statsinstitusjoner som faktisk velger å vise sin overlegne humanisme ved å la en fullstendig ukritisk journalist bruke både sendeflaten og offentlighetens penger til å piske opp sympati og forståelse for deres dømte overgripere?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂