En fembarnsfar i 40-årene er i Drammen tingrett dømt til fengsel i seks år for å ha banket kona og deres fem barn i 23 år.

Faren krevde at datteren gikk med hijab fra hun var åtte år. Hvis hun gikk ut uten, fikk hun juling.

I forrige uke falt dommen mot faren i Drammen tingrett. Alle barna har fortalt om gjentatte slag, spark, lugging og trusler fra de var omtrent fem år og fram til de var 18 år, eller fram til faren ble fengslet i oktober i fjor, skriver Drammens Tidende.

Mannen ble også dømt til å betale totalt nesten 2 millioner kroner i erstatning til familiemedlemmene, samt at han ble ilagt besøksforbud på ubestemt tid, melder NRK.

Ifølge dommen slo mannen med både flat hånd og knyttet hånd, han sparket og dro kona og jentene etter håret. Han skal også ha brukt balltre, jernstang og andre redskaper.

I ett tilfelle holdt han en pistol mot konas hode og truet med å skyte henne, en annen gang holdt han en snor rundt halsen hennes mens han truet med å kvele henne, heter det i dommen.

I dommen heter det at alle barna var vitne til den fysiske volden som moren og de andre søsknene ble utsatt for. Drammen tingrett skriver at kona og de fem barna «har levd under et regime av utrygghet og frykt for vold».

En sønn som nå er 23 år, forklarte i retten at han ble slått jevnlig gjennom mesteparten av barndommen. En gang han ble slått på hånda med et balltre, ble han så skadet at han måtte til lege. Legejournalen viser at han fikk brudd i en finger. Til legen forklarte de at gutten, som da var 14 år, hadde falt.

En datter som nå er 21 år, fortalte at faren krevde at hun gikk med hijab fra hun var åtte år. Det ville hun ikke, men hvis hun gikk ut uten hijab, fikk hun juling, forklarte hun i retten. Hun fortalte at faren en gang dro henne inn igjen etter håret og sparket og slo henne fordi hun ikke hadde på seg hijab.

Hun ble mobbet fordi faren nektet henne å være med på aktiviteter på skolen. Hun satt mye for seg selv og gråt på skolen. Hun opplevde likevel skolen som et fristed, for der slapp hun å bli slått, skriver DT:

Hun fikk ikke lov å leke med gutter, men en dag faren var innom skolen i 6. eller 7. klasse, mente han at hun hadde vært for nær noen gutter i klassen. Hun fikk beskjed om at hun skulle få svi da hun kom hjem. Da hun åpnet døren hjemme, sto faren klar med en metallstang, ifølge datteren. Han slo henne til hun innrømmet at hun hadde lekt med gutter. Volden var smertefull, men hun syntes likevel det verste var den stadige frykten for å få bank. Hun var alltid redd for faren.

Den nest eldste datteren, nå 18 år, ønsket å forklare seg, men brøt sammen i retten. Retten måtte derfor støtte seg på politiavhørene av henne. Hun har fortalt om en vanskelig oppvekst med en aggressiv og voldelig far.

Datteren som nå er 14 år, forteller om en oppvekst med daglig vold.

Den yngste sønnen, nå 11 år, fortalte i et avhør som ble avspilt i retten at faren pleide å slå og sparke ham nesten hver dag. Han tror at han har blitt slått siden han var fire–fem år.

Gutten fortalte at det var veldig vondt når faren slo, men at han forsøkte å la være å gråte.

Kona fortalte om omfattende fysisk og psykisk vold helt siden de giftet seg for 23 år siden. Allerede på bryllupsnatten slo han henne for første gang.

Da hun var gravid med den yngste sønnen, skal mannen ha holdt en pistol mot tinningen hennes – i de to eldste barnas påsyn. Kona har fortsatt mareritt om denne hendelsen.

Den dømte avviser at han har gjort annet enn å klapse barna lett for å irettesette dem.

– Jeg forstår at det er ulovlig i Norge, men jeg vokste opp med det. Det er normalt i landet vi kommer fra, forklarte faren i retten.

Men retten trodde på barnas og konas forklaringer og dømte faren til seks års fengsel.

«På grunnlag av det beviste hendelsesforløpet finner retten det klart at kona og de fem barna over en periode på 23 år har levd under et regime preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold. Barna ble født inn i dette regimet og levde i det inntil de flyttet ut eller fram til tiltalte ble pågrepet i oktober 2016», skriver dommer Oddbjørg Angell i dommen.

De dømte har traumatiske krigsminner etter at han deltok i borgerkrigen i hjemlandet på 90-tallet og skal ha sittet i en beryktet konsentrasjonsleir. Retten ser likevel ingen formildende omstendigheter.

– Dette unnskylder ikke den grove mishandlingen han utsatte familien for. (…) Han viser ikke anger og bagatelliserer sin atferd, heter det i dommen.

Mannen i 40-årene er også dømt til å betale til sammen nærmere to millioner kroner i erstatning til familiemedlemmene. Han har i tillegg fått besøksforbud på ubestemt tid, og kan ikke kontakte hverken kona eller barna på noe som helst vis.

Den dømte har nå fått oppnevnt John Christian Elden som ny forsvarer. Elden opplyser til NRK at mannen anket dommen på stedet.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.