Nytt

Regjeringspartiene vil innføre nasjonalt tiggeforbud før neste sommer. Det fremmes først forslag om lokale forbud før det fremmes sak om nasjonalt forbud innen sommeren 2015, ifølge Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein. Flertallet sikres med Senterpartiets stemmer.

– De siste årene har vi sett en utvikling med stadig mer aggressiv tigging. Politiet har hatt store utfordringer med organisert kriminalitet i kjøvannet av de omreisende tiggemiljøene. Derfor er det br aat regjeringen nå får flertall for lokale forbud, sier Leirstein.

Mens Senterpartiet hele tiden har sagt at de ønsker et nasjonalt tiggeforbud, er Kristelig Folkeparti negativ til dette.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposten.

 

tigging2

Venstre er bekymret for romfolk, fattige og folk på gata:

–  Venstre frykter nå at en uverdig og hard debatt om kommunalt tiggerforbud i landets kommunestyrer vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata , sier justispolitisk talskvinne i Venstre Iselin Nybø.

Vel, mange frykter uverdige ran, innbrudd og andre kriminelle handlinger som gjerne blir koblet opp mot organisert tigging.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik må nødvendigvis i lys av sin tittel finne noe diskriminerende:

– Det er åpenbart at dette forbudet er ment spesielt å ramme tilreisende rom. Det er diskriminering knyttet til etnisitet.

Men Oslopolitiet er fornøyde. De skriver på Twitter:

«Oslo politidistrikt er meget tilfreds med at det nå er et politisk flertall for å forby tigging nasjonalt.»

Politet vet nok bedre enn de fleste hvorfor de mener at dette var et bra tiltak. Hva skal romfolk gjøre i Norge når de ikke lenger kan tigge? Hvor mange selgere av «Folk er folk»-blader kan Bjønnulv ansette? Såvidt vi har forstått er det ikke særlig mange ledige tiggeplasser igjen i Sverige heller.

Aftenposten  Østlandssendingen