Nytt

En NGO for roma i Romania fordømmer at norske myndigheter tilrettelegger for at tiggere kan få det lettere i Norge. Halvparten av voksne roma er i utlandet for å tigge. De lærer ikke å arbeide og blir ikke en del av samfunnet, sier Irina Anghel.

– Tigging er vår største fiende når det gjelder integrering. Tigging bør forbys, sier Irina Anghel i ADRU Romania. Hun forteller at rundt halvparten av alle voksne romfolk i Romania nå er i utlandet.

Hvorfor har ikke en så innlysende tanke slått regjeringen og NGO’ene i Norge? At tilrettelegging for tigging ikke er en avhjelping av sosial nød, men tvert imot stimulerer den ved å fastholde mennesker i en nedverdigende stilling.

NRK har besøkt en bydel i den rumenske hovedstaden Bucuresti der romfolk er i flertall. Vi møter mange barn her uten foreldre. Foreldrene jobber eller tigger på gatene i Norge og andre land i Vest-Europa.

..

Når foreldrene er borte, så blir det dårlig med skolegang. Og foreldrene går glipp av skolegang og skolering.

..

– Mitt råd til norske politikere er å forby tigging. Tigging i utlandet er det største hinderet for å integrere romfolk i det rumenske samfunnet, sier Irina Anghel i organisasjonen ADRU Romania.

 

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.11073007