Tavle

Turid Thesen har drevet hjelpearbeid i Romania fra Mo i Rana i over 20 år. Hun sier nordmenn som gir til tiggerne gir til kriminelle nettverk. De bruker dem på palasser i hjemlandet. De virkelig fattige får ingenting.

De som drar til Norge bruker store summer på reisen, penger de kunne satt i stand husene sine for.

 

Thesen har drevet hjelpearbeid i Romania i over 20 år og i sommer ble hun kjent med Liviu og Irina fra romfolket som var på Mo for å tigge. Sammen med gatediakon Terje Solvi og Ranas befolkning sørget hun i løpet av få dager for å samle inn nok penger slik at paret kunne reise hjem til barna sine. Men akkurat der stanset det som kunne ha vært en rørende historie om barmhjertighet.

– Inkludert den gangen i sommer har de vært her fire ganger. Fire ganger! Jeg har regnet på hva det har kostet å kjøre helt fra Romania og hit tur retur, og det ligger på rundt 5.000 kroner per vei. Hvor mye blir det snakk om da? spør Thesen og tar noen sekunders pause for å hoderegne.

– Det er snakk om 40.000. Og hvor har de fått tak i de pengene? De kunne vært hjemme og ssatt inn vinduene i husene de har, i stedet for å tette hullene igjen med puter!

..

– Vi hadde avtalt å møtes og jeg betalte en sjåfør for å kjøre meg dit, men da jeg kom fram var Irina og Liviu 60 mil unna, på grensen inn til landet. De sa at jeg måtte vente, men det var ikke aktuelt. En avtale er en avtale.

Thesen møtte parets to små barn og Livius foreldre. Faren har tidligere vært på Mo for å tigge.

– Familien har ringt og ringt og mast om penger. Vi samlet inn nesten 10.000 kroner og i begynnelsen dekket vi turen tilbake til Romania, pluss klær og en del utstyr og reparasjoner til bilen. Folk skal vite at pengene har gått til det de var ment for, men lekene og klærne som vi samlet inn ligger nå strødd i søpla rundt huset,

Artikkelen i Rana blad fra 2012 er den mest leste i avisens historie. I mai 2012 intervjuet avisen Thesen igjen, det var da debatten om tigging gikk som høyest. Thesen sier det er galskap å gi penger til tiggere. Hvis man vil gjøre noe for fattige i Romania skal man bruke pengene der nede, ikke gi dem til kriminelle nettverk.

 

– Tigging må forbys. Ikke mer snakk om det. Jeg ser ting på mine reiser i Romania. I over tjue år har jeg brukt min tid til å hjelpe de fattige der og det er en jobb jeg går god for. Den siste tiden har jeg sett flotte boliger, nei slott, som skyter opp i fattige deler av landet.

Mye av dette er finansiert av pengene som tiggerne får fra Norge. De tjener grovt på den norske snillismen og dette må det snart bli en slutt på. Det blir rett og slett for dumt å tro at man hjelper fattige når det man gjør er å bygge opp folk som allerede har mye mer enn det de andre i landet har, sier hun.

Hun sier det heller ikke bare er myndighetenes skyld at roma har det dårlig. De nekter barna sine å gå på skole og lære rumensk.

Hun sier Romania fortsatt er et fattig land, men at folk faktisk får hjelp av sitt eget land.

– Det er ikke mye, men de som trenger det får sosialhjelp. De har også gratis barnehage og barn er pliktige til å gå på skolen. Problemet er bare at sigøynerne nekter ungene denne retten da de ikke vil at de skal lære seg rumensk. Det blir derfor absurd å se på at en tigger roper ut at hans barn, som er født i Norge, skal ha skolegang og norske rettigheter. Det henger ikke på greip, sier hun.

 

http://www.ranablad.no/nyheter/article6637078.ece?ns_campaign=article&ns_mchannel=recommend_button&ns_source=facebook&ns_linkname=facebook&ns_fee=0&fb_action_ids=10203148182406935&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B486058984782052%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D